Leah Sharibut kivégzik – a Boko Haram határidőt szabott

Egy hetet adott a Boko Haram a nigériai kormánynak, hogy a még márciusban elrabolt és máig fogvatartott Leah Sharibu életét megmentse. 

 

 

Leah Sharibunak és a Nemzetközi Vöröskereszt két dolgozójának egy hete van, mielőtt a Boko Haram terroristái kivégzik őket. Szeptember 16-án a terrorszervezet egy üzenetet küldött a kormány részére, melyben közlik, hogy kivégezték a szintén március óta fogvatartott Saifura Khorsát. 

A terroristák azzal indokolták cselekedetüket, hogy a kormány nem teljesítette a követeléseiket. Saifuráé azon nagyon ritka esetek közé tartozik, mikor a Boko Haram egy elrabolt, muszlim nőt gyilkolt meg. A terrorcsoport korábban szabadon bocsájtotta a 104 dapchi diáklányt, ezen felül viszont még öt lányt öltek meg, aminek a körülményei még nem tisztázottak.

Mikor a Boko Haram megüzente Saifura Khorsa kivégzését a kormánynak, az üzenetben említést tettek két másik Vöröskeresztes dolgozónak és Leah Sharibunak egy hónapon belüli meggyilkolásáról, amennyiben a kormány nem teljesíti az akaratukat. A követelések nem nyilvánosak, de a terrorszervezet – állításuk szerint – az alkuk ügyében közvetlen kapcsolatban áll kormányzati tisztségviselőkkel. 

Muhhamadu Buhari elnök a Twitteren közölte, hogy  személyesen beszélt Leah édesanyjával, Rebecca Sharibuval és újfent biztosította családjukat a nigériai kormány elhivatottságáról lányuk kiszabadítását illetően, és elmondta: mindent megtesznek, hogy visszahozzák őt!

Sok hír, cikk, petíció, összefogás született Leah Sharibu kapcsán a világban és jelent meg ezen az oldalon is. A legelső megjelent hangfelvétel óta volt rá esély, hogy jó vége is lehet ennek a történetnek. Kivételes, hogy ilyen részletességgel is végigkövethetjük egy  tragikus eset részleteit. Még ha tehetetlennek is érezzük magunkat, mert nem tudjuk, hogyan segíthetnénk, egyet bárki megtehet.

Imádkozzunk ezért az egyért, mert az Úr is otthagyja a kilencvenkilencet, hogy utánamenjen annak az egynek!

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: International Christian Concern

Iratkozzon fel hírlevelünkre