Tegnap török bég, ma egyre több török cég

A magyarországi 298 török vállalat harmada az utóbbi másfél évben jött létre az Opten Informatikai Kft. összesítése szerint - írja az MTI.

Az MTI-hez eljuttatott elemzés alapján 2016-ban 27, 2017-ben 56, 2018-ban pedig már az első 9 hónapban 53 török hátterű, vagyis törökországi tulajdonos birtokában álló céget alapítottak Magyarországon. Gazdasági súlyuk már most is jelentős, hiszen árbevételük tavaly összesítve 85 milliárd forintot, adózott eredményük 2,3 milliárd forintot ért el. Munkavállalóik száma meghaladta az 1500 főt – írták.

A közlemény szerint a magyarországi török cégek főleg kereskedelemmel, azon belül élő állatok, ruházati és textil termékek nagykereskedelmével, valamint vendéglátással és üzletviteli tanácsadással foglalkoznak.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport fejlesztése kapcsán is tárgyalásokat kezdeményeztek a török cégekkel. A törökök tapasztalatától a turizmus fellendülését is várják a térségben.

Talán már nem is emlékszünk arra, hogy korábban megingott a török cégek befektetési kedve Magyarországon a forint meggyengülése miatt. A profitot nem szívesen vesztik el ők sem. Akkor inkább visszatérnek Németországba vagy Nagy-Britanniába. De úgy látszik a 2012-es hullámvölgyön sikerült nekik is túllendülniük, és maradnak. Sőt, mi több érkeznek. Nagy számban. Főleg az ingatlanpiac területén hasítanak.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett magyar-török üzleti fórumon Recep Tayyip Erdogan megnyitójában hangsúlyozta, hogy erősek a kapcsolatok a két ország között. A török államfő köszönetet mondott a magyar népnek, hogy a közös történelmi örökséget törődéssel ápolja. Hozzátette, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatoknak magasabb szintre kell fejlődniük, a baráti kapcsolatokra építve. Ehhez minden támogatást megadnak – jelezte.

Azt gondolom, ehhez nincs mit hozzátenni. Ha pedig a miniszterlenök háromszög-hasonlatával akarunk élni, akkor azt mondhatjuk, hogy az ankarai pont, a berlini és moszkvai mellett, biztos alapokon áll.

Iratkozzon fel hírlevelünkre