Ötszázmillió forinttal támogatja a kormány bölcsődék létrehozását

Családi és munkahelyi bölcsődék kialakítására is lehet majd pályázni. Önrészre nincs szükség, a támogatás pedig nem visszatérítendő. Akár 625 új bölcsődei férőhely is megvalósulhat.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden jelentette be, hogy a kormány 500 millió forinttal támogatja családi és munkahelyi bölcsődék létrehozását.

Családi bölcsődék kialakítására az egész országból, munkahelyi bölcsődék létrehozására pedig a közép-magyarországi régióból lehet pályázni, utóbbi esetében bővítésére, valamint eszközbeszerzésre is igényelhetnek pénzt a jelentkezők. A pályázatokat jövő év január végéig nyújthatják be, további előnyei, hogy nem szükséges hozzá önrész, és a támogatás nem visszatérítendő.

“Az elnyerhető támogatás összege férőhelyenként 800 ezer forint, hét férőhelyes csoportonként pedig 5,6 millió forint” – mondta Novák Katalin, aki arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban bővítették és rugalmasabbá tették a bölcsődei ellátórendszert. A szülők már négyféle ellátástípus közül választhatnak: a hagyományos mellett mini, családi és munkahelyi bölcsődék is létrejöttek.  Az új szabály szerint minden olyan településen gondoskodni kell bölcsődei ellátásról, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást. 
   

Az államtitkár elmondta, hogy az önkormányzatok úgy is teljesíthetik a bölcsődei ellátásra vonatkozó kötelezettségüket, hogy szerződnek egy családi bölcsődével, amelyekből már ezer működik országszerte.
 Mivel a kormány a bölcsődék finanszírozására szánt összeget is emelte, az önkormányzatoknak már kevésbé jelent terhet, nem “ráfizetéses” az intézmények működtetése.

Novák Katalin szerint a gyerekvállalási kedv, és a foglalkoztatás növekedése miatt egyre nagyobb az igény országszerte a bölcsődékre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre