A brazilok bukása: válságba sodorta a korrupció az országot?

Jelentős korrupciós hálózatot lepleztek le 2014-ben Brazíliában: a Lava-Jato-botrány különlegessége annak mértéke. Varga Tamás szemléje a Neue Zürcher Zeitung és a The Economist nyomán.

Az említett botránnyal kapcsolatban az összegek nagyságrendje, a lefizetett emberek elképesztő száma és a résztvevő cégek azt bizonyították, hogy az ország nyakig úszik a korrupcióban.

A volt elnök, Michel Temer ellen 2017-ben korrupció miatt emeltek vádat – ezzel ő az ország történetének első olyan elnöke lett, akivel ez megtörtént. A munkáspárti Dilma Roussefet a költségvetési törvény megsértése miatt mozdítottak el hivatalából, a korábbi elnököt, Lula da Silvá-t pedig korrupció miatt be is börtönözték.

Az országban, amely 2014-ben foci vb-t, 2016-ban olimpiát rendezett, a jelek szerint újra egy populista vezető kerülhet hatalomra. Jair Bolsonaro szélsőjobboldali jelölt a hadsereg és a rendpárti középosztály támogatásával a választások legnagyobb esélyesévé vált.

A vasárnap zajló választáson esélyesként indul a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro és a baloldali Munkáspárt jelöltje, Sao Paulo volt polgármestere, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre