Ferenc pápa felhívása a Kínával kötött ideiglenes egyezmény kapcsán

A szerdai általános kihallgatás végén a Szentatya felhívással fordult a hívekhez a Szentszék és a Kínai Népköztársaság között létrejött és szeptember 22-én Pekingben aláírt ideiglenes egyezményt illetően, amely a kínai püspökök kinevezésére vonatkozik – írja a Vaticannews.
 
 

„Az egyezmény a párbeszéd hosszú és higgadt útjának gyümölcse, amelynek célja, hogy elősegítse a pozitívabb együttműködést a Szentszék és a kínai hatóságok között a kínai katolikus közösség java és az egész társadalom harmóniája érdekében” – fogalmazott a pápa. „Ebben a szellemben döntöttem úgy, hogy a kínai katolikusokhoz és az egyetemes egyházhoz fordulok egy testvéri bátorítást tartalmazó üzenettel, amelyet ezen a napon tesznek közzé. Ezzel azt remélem, hogy Kínában egy új fázis indul el, amely segíti begyógyítani a múlt sebeit és visszaállítani, valamint megtartani a kínai katolikusok teljes szeretetközösségét, illetve megújult elkötelezettséggel felvállalni az Evangélium hirdetését” – mondta Ferenc pápa az audiencián.

„Fontos feladatunk van!” – figyelmeztette a híveket. „Arra kaptunk meghívást, hogy buzgó imával és testvéri barátsággal kísérjük el kínai testvéreinket. Ők tudják, hogy nincsenek egyedül. Az egész egyház velük és értük imádkozik. Kérjük Szűz Máriát, a Remény Anyját és a Keresztények Segítségét, hogy áldjon meg és óvjon meg minden kínai katolikust. Az egész kínai népre pedig kérjük Istentől a jólét és a béke ajándékát” – zárta felhívását Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatáson.

https://s4c.news/2018/09/23/tortenelmi-megallapodas-kina-es-a-vatikan-kozott/

A történelmi jelentőségű ideiglenes megállapodás többek szerint is előrelépést jelent Kína és a Szentszék kapcsolatában, az 1,4 milliárd lakosú Kínában körülbelül 12 millió katolikus él, akiket kettészakított a kommunista rezsim által uralt egyház és a titokban szerveződött katolikus mozgalmak. Az ideiglenes megállapodás egyik fő kitétele, hogy a kínai püspökök Róma alá tartoznak, de a kínai hatóságok is elismerik őket, ami felveti a Kínai befolyás mértékének kérdését. Ezzel kapcsolatban többen is kritikát fogalmaztak meg a megállapodással kapcsolatban, amiről nem árt hangsúlyozni, hogy átmeneti jellege van, ugyanis ez

“nem a folyamat vége, hanem a kezdete. Ez a párbeszédről, a türelmes meghallgatásról szól mindkét oldalon, még akkor is, ha az emberek nagyon eltérő álláspontokat képviselnek” – fogalmazott Greg Burke a Szentszék Sajtótermének igazgatója.

Fotó: Peter Parks (via The Beijinger)

Iratkozzon fel hírlevelünkre