A fulánik két keresztény kisfiút öltek meg Nigériában

A fuláni pásztorok és felfegyverzett csoportok támadásai nem érnek véget Nigéria középső térségeiben. A kormány csak a felszínen akarja rendben tartani a dolgokat, az emberek lassan saját megoldásokhoz nyúlnak, a támadások brutalitásából pedig úgy tűnik, a fulánik számára semmi sem szent.

 

Szeptember 14-én fuláni (magyarul gyakran fulák, vagy fulbék)  militánsok támadtak rá és ölték meg a két, tehéncsordáját legeltető keresztény fiút. A 9 és 10 éves gyermekek, Ntyang Pam Danjuma és Mesheck Dalyop Kang’ageda a beromok közül, Nigéria Plateau államának déli részéből valók voltak. (A beromok Nigéria legnagyobb népességű őslakos népcsoportja. Legnagyobb számban Plateau Államban élnek, Közép-Nigériában. – a szerk.) A harmadik gyermek, aki a támadás alatt velük volt, sikeresen elmenekült és riasztott mindenkit a támadásról.

A két áldozat testét golyók által megcsonkítva és macséták által felszabdalva találták.

A térségben állomásozó rendőrök továbbra is keresik az elkövetőket, bár megtalálásukra kevés esély van. Az ilyen jellegű támadások nagyon is általánossá váltak ebben az évben Plateau-ban, és már több száz áldozatot számlálnak. A mostani rajtaütés kevesebb, mint két hónappal következett be a térségben egy másik csoport, 230 életet követelő támadását követően.

A nigériai kormány továbbra is öntelten viselkedik a fuláni támadások problémáját illetően

(erről az S4C itt számolt be részletesebben), annak ellenére, hogy 2018-ban háromszor annyi ember vére tapad a kezükhöz, mint a Boko Haramnak. Ha nem tudják biztosítani minden polgáruk számára a biztonságot, a harcok tovább fokozódnak, ahogy egyes közösségek a saját kezükbe veszik önmaguk és családjaik védelmét.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: persecution.org, Ventures Africa

Iratkozzon fel hírlevelünkre