A kurd biztonságiak korlátozzák a keresztények szabad mozgását

A Kurdisztáni Demokratikus Párt katonai szárnyához tartozó fegyveresek lezárták az Erbílbe vezető utakat a Ninive-síkságban élő asszír keresztények elől.

 

 

A kurdisztáni régió kormányzásában is részt vevő párt katonai szárnya az Asayish fegyveres szervezet katonái nem engedik be a kurd autonóm tartományba a Ninive-síkságból érkező asszír keresztényeket.

Az Iszlám Állam ellen harcoló Ninive-síkság Védelmi Egység (NPU) közleménye szerint a kurdok ellenőrző pontokat állítottak Ankawakom és Mahwar  Al-Khazer térségében, megakadályozva  az asszír keresztényeket abban, hogy eljussanak rokonaikhoz az erbíli menekülttáborba.

Ninive-síkságban élő keresztény asszírok nem tudják meglátogatni az erbíli menekülttáborban élő rokonaikat

“A kurd katonák mindenkivel agresszívan bánnak, megalázzák az embereket, és ha megtudják az illetőről, hogy NPU-tag, vagy rokonságban áll az asszír védelmi erők egyik tagjával, visszafordítják, és nem engedik meg, hogy meglátogassa a rokonait” – mondta az NPU egyik neve elhallgatását kérő tagja.

Az asszír Ninive-síkság Védelmi Egység egyik csoportja (NPU)

Az asszír NPU együtt harcolt a kurd erőkkel és az iraki hadsereggel az Iszlám Állam ellen. A háború előtt asszír, szír és káld keresztények lakta Ninive-síkságra lassan kezdenek visszatérni az emberek. Egyes kurd szervezeteknek ez nem tetszik, mivel igényt tartanak a keresztény falvakra és inkább törökországi kurdokat telepítenének be az asszírok helyére.

S4C.news – Kassab Adonis 

Forrás. Gazire.com, Fotó: NPU

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre