Afrikában ismét megerősödött a Boko Haram

A terrorszervezet az elmúlt időszakban egyre erősebb lett, aminek egyik bizonyítéka, hogy ezreknek kellett elhagyni az otthonukat a legutóbbi akciójuk miatt a nigériai Gudumbali városából. 

Az AFP jelentése szerint a városra szeptember 8-án támadtak fegyveresek, nyolc halálos áldozatot hagyva maguk után. Az eset következtében ezrek menekültek a környező településekre.

A Borno államban lévő településen aratott győzelem az első az elmúlt időszakban, amit a Boko Haram jelentős győzelemként tud elkönyvelni, ugyanis az utóbbi időben a nigériai hadsereg jelentős eredményeket ért el a terrorszervezettel szemben.

Yan St-Pierre szakértő szerint a támadás azt bizonyítja, hogy a Boko Haram képes volt újra megerősödni és bővíteni a képességeit, ami lehetővé tette, hogy kiemelt célpontok ellen is végre tudjon hajtani sikeres merényleteket.

A Boko Haram, más néven ISWA (az Iszlám Állam Nyugat-afrikai ága) megerősödése annak ellenére tűnik sikeresnek, hogy a nigériai hadsereg jelentős sikereket ért el, amivel sikeresen visszaszorították a terrorcsoport terjeszkedését. Azonban a szervezet, kihasználva a Száhel-övezetben végbemenő változásokat, rugalmasan alkalmazkodik a helyzethez.

A 2009 óta tartó támadásokban kormányzati épületek, templomok és egész települések, falvak voltak a támadások fő célpontjai. A terrorszervezet nem válogat és eddig sem válogatott az eszközökben, keresztényeket, muszlimokat és civileket egyaránt lemészároltak, fiatal, iskoláskorú lányokat raboltak el váltságdíjért cserébe és sokszor követtek el öngyilkos merényleteket Nigériában és a környező országokban.

Az elraboltak egyik jelképévé vált a tizenöt éves Leah Sharibu, aki még mindig fogságban van azért, mert nem volt hajlandó megtagadni Jézus Krisztust és áttérni az iszlámra. A nemzetközi sajtó is felfigyelt az esetre, aminek segítségével emberjogi szervezetek a lány szabadon engedéséért kampányolnak.

Muhammadu Buhari nigériai elnök adminisztrációjának képviselői arról beszéltek korábban, hogy a Boko Haram sorsa megpecsételődött és elkerülhetetlenül fel lesz számolva. Rogers Nicholas, a Lafiya Dole művelet hadszíntéri parancsnoka szerint a terrorszervezet visszavonulót fújt, de „bárhova menekülnek, üldözni fogják őket”. Hozzátette továbbá, hogy aki hajlandó önként feladni magát, bármikor megteheti, máskülönben viszont szembe kell néznie a következményekkel.

Ezzel szemben Nigéria volt alelnöke, Atiku Abubakar arra hívta fel a figyelmet, hogy a Boko Haram-ot nemhogy nem sikerült legyőzni, de ismét olyan területek felé vették az irányt, amelyet egykor a befolyási övezetüknek számított. „Nem beszélhetünk biztonságos helyzetről sem délen sem északon, ahol a farmerek és pásztorok csatároznak egymással” – fejtette ki a problémát a Premium Times-nak.

„A Boko Haram-ot nem győzték le, sőt, az területeket kezdett el visszafoglalni” – tette hozzá Abubakar, aki szerint a jelenlegi adminisztráció a legrosszabb az 1999-es demokratikus átmenet óta Nigériában.

Forrás: Christianpost

Fotó: Aljazeera/Emmanuel Braun (Reuters)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre