Élve égették el a lelkészt feleségével és három gyermekével együtt

Nagy valószínűséggel fuláni pásztorok voltak azok a fegyveresek, akik a lelkészt családjával együtt élve megégették, és a nigériai Plateau állambeli falu otthonainak 95%-át lerombolták.

 

 

Adamu Gyang Wurim lelkész, az ő felesége és három gyermeke gyilkosság áldozatai lettek a Barkin Ladi helyi kormányzati területet ért támadás során. Az elkövetők felégették Wurim templomát is, írja a Daily Post Nigeria.

Wurim a Church of Christ in Nations (szó szerint Krisztus a Nemzetekben Egyház) lelkipásztora volt, és a Foron körzetbeli Abonong templomában szolgált. A helyi híradás megjegyzi, hogy a lelkészt és családját a falut ért támadás elől otthonukban menedéket keresve ölték meg. A fegyveres gyanúsított rájuk gyújtotta a házukat.

Peter Gyendeng (a térség képviselője) elmondása szerint másik három embert is meggyilkoltak a pusztítás során.

„A választókörzetemben történt támadások alatt a gyanúsított fuláni pásztorok nyolc emberrel végeztek, beleértve a lelkészt családjával együtt Abonong faluban, egy embert Dorowában és ketten még nem kerültek elő.” – állította Gyendeng.

Isaac Choji szemtanú szerint a nagy számban érkezett fegyveresek körbevették a lelkész házát, majd miután felgyújtották azt, vártak és megbizonyosodtak arról, hogy senki nem hagyja el élve az épületet.

A szemtanú szerint a támadók a szomszédban lakó nőt is meglőtték. Őt sérüléseivel kórházba szállították.

A nigériai napilap, The Nation jelentése szerint a lelkipásztort családjával, a rokonaival és gyülekezetük tagjaival együtt egy sírba helyezték el.

Thomas Tsok, a Berom Youth Movement (Berom Ifjúsági Mozgalom) Foron ágazatának vezetője, a The Guardian-nek tett nyilatkozata alapján elmondta, hogy a támadók AK-47-esekkel és macsétákkal voltak felfegyverkezve. Este nyolc óra körül érkeztek a lelkész házához és fegyvereikkel nagy szórásban adtak le lövéseket.

„Két fiatalt lőttek le elsőként, akik a faluból sétáltak kifelé, hogy a lelkész házában feltöltsék telefonjaikat, egyikük meghalt, a másik megsebesült.” – mondta Tsok.

A lelkészt és családját ért erőszak egyre általánosabb Nigériában.

Keresztények ezreit ölték meg az elmúlt évben, és nagyon sok hívő elvesztette gyülekezetét, otthonát és szeretteit.

A Christian Association of Nigeria júliusi jelentése szerint 2018-ban több, mint 6000 embert, többségében időseket, nőket és gyerekeket nyomorítottak és öltek meg az éjszakai rajtaütések során a fulbék pásztorok.

Ezen a nyáron, ugyanezen csoport tagjai, a Church of Christ in Nations-t alapító tagok egyike apjának a temetéséről hazatérő keresztények közül 120-at öltek meg.

A vezetők könyörögtek az ENSZ-nek beavatkozásért, hogy védjék meg sebezhető közösségüket a támadások ellen, melyeket vélhetően a fuláni nomád pásztoroktól szenvednek el.

Viták alakultak ki a fuláni pásztorok természethívő vallásossága fölött. A nigériai kormány és egy-két nyugati médium azon a véleményen van, hogy a fulbék támadások csupán bizonyos közösségeket érint, a földművesek és állattenyésztők közt alakulnak ki.

Azonban más források – mint az International Society for Civil Liberties & the Rule of Law (a Polgári Jogok és Jogállamiság Nemzetközi Szövetsége) – fenntartják azt, hogy iszlamisták dzsihádot terjesztenek a fulbék közösségekben.

Emeka Umeagbalasi, a Szövetség bizottsági elnöke a The Christian Post-nak tett nyilatkozata alapján bizonyíték van arra, hogy elmondhassuk, a fulbék csoportosulások által elkövetett erőszak a keresztényeknek a régióból való kiirtását célozzák.

Az ország keresztényeinek a Boko Haram jelenlétével is meg kell küzdeni az észak-keleti térségben. A Boko Haram magát az szír és iraki Iszlám Állam társának tekinti saját magát és sokszor még halálosabbnak is bizonyul nála.

Legutóbb Leah Sharibut, a 15 éves keresztény lányt rabolta el a Boko Haram. Az életéért könyörgéséről készült, nemrég közzétett 35 másodperces hangfelvételről itt írt az S4C.

Sharibut iskolájukból 100 másik iskolatársával együtt még februárban rabolta el a terrorcsoport. Miközben társait később elengedték, Sharibut fogságban tartják, mert nem mond le keresztény hitéről.

A keresztényüldözést tekintve Nigéria a 14. helyen van, az Open Doors ebből a szempontból összeállított USA’s World Watch List-jén.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Christian Post, National Daily Newpaper

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre