Biztonsági erők dúltak fel egy keresztény intézményt Irakban

Az iraki hírszerzéshez tartozó biztonsági erők törtek be egy a Szír Katolikus Egyház által működtetett kulturális intézménybe – adta hírül az Assyrian Monitor for Human Rights.

 

 

Az iraki keresztények jogaiért küzdő civil szervezet információi szerint az iraki központi vezetéshez tartozó biztonsági erők törtek be a keresztény Bartella város egyik kulturális központjába.

A szír katolikus Mar Korkis templomhoz tartozó kulturális intézményt az Iszlám Állam teljesen elpusztította. Egyházi adományokból viszont nemrégiben felújították és átadták az ifjúságnak.

A kulturális központban könyvtár és számítógépes terem is működött, amit az iraki biztonságiak feldúltak és tönkretettek.

Az agresszívan fellépő iraki fegyveresek nagy riadalmat keltettek a dzsihadisták miatt elmenekülő és pár hónapja visszatérő keresztények köreiben. Sokan félelmükben elhagyták a várost, és Moszul irányába menekültek.

A Szaddam Huszein rendszerének megbukatása után Irak káoszba süllyedt. Az egymással rivalizáló muszlim irányzatok és frakciók gyakran a belháborúkat elkerülő kisebbségek ellen is agresszívan lépnek fel.

Az Iszlám Állam uralma alól felszabadított Ninive völgyre visszatérő keresztényeket, most a síita milíciák által elkövetett atrocitásoktól kell szenvedniük.

 A síita fegyveres milíciák szellemi vezetői jelentős befolyással rendelkeznek  a reguláris fegyveres erők soraiban. A mostani támadást is egy ilyen hátterű szélsőséges ideológiát követő fegyveresek követték el.

Az Iszlám Állam ellen vívott harcok után egyes  síita milíciához tartozó fegyveresek jogot formáltak a Ninive völgy felett és megpróbálják még csírájában elfolytani keresztények hazatérését. Aki ennek ellenére visszatér szülőföldjükre mindennapi lelki és fizikai terrornak teszi ki magát.

Keresztény egyházi és politikai vezetők több alkalommal is követelték a központi irányításon kívül eső fegyveres milíciák kordában tartását, de a gyengekezű bagdadi vezetés, képtelen kordában tartani a főként külföldről is finanszírozott félkatonai szervezeteket.

S4C.news – Kassab Adonis

https://s4c.news/2018/07/05/tovabb-folytatodik-az-iraki-keresztenyek-elvandorlasa/

Iratkozzon fel hírlevelünkre