Az algériai keresztényekért tesz lépéseket az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Bizottsága (UNHRC) felszólította Algériát templombezárásai után, hogy biztosítsa mindenki számára a szabad vallásgyakorlást.

 

 

A Bizottság sürgeti Algéria kormányát, hogy hagyjon fel az ország keresztény kisebbségének zaklatásával, miután számos templomot és egyéb vallási intézményt zártak be az elmúlt hónapokban.

2017 novembere óta hat templomot kényszerítettek bezárásra Maghreb régióban. Hármat később újra megnyitottak egy keresztény könyvesbolt és egy keresztény gyerekek számára fenntartott óvoda mellett. Tudtára adták viszont tucatnyi másik templomnak, hogy elrendelték bezárásukat.

Az UNHRC vizsgálat alá vetette Algéria lépéseit a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának fényében, de a július 26-án zárult vizsgálatok szerint, az ország a bezárások ügyében továbbra is érintett.

Az UNHRC felszólította Algériát, hogy biztosítsa mindenki számára a teljes gondolati, lelkiismereti és vallásgyakorlási szabadságot.

Mindemellett a kormánynak tartózkodnia kéne azon emberek akadályoztatásától, akik az államvallástól eltérő hitet vallanak, különösképpen az intézmények elpusztítására, bezárására, illetve a vallási megmozdulások engedélyeztetésére vonatkozólag.

Egy, az UNHRC birtokába jutott, a World Evangelical Alliance (WEA) által kiadott jelentés szerint a templomzárások tulajdonképpen egy 2006-os rendelet nyomán történtek, mely kiköti, hogy minden épületre, melyben nem muszlim istentiszteletet tartanának, engedélyt kell kérni, és ezen alkalmak csakis azon épületekben történhetnek, melyeket külön, erre a célra jelöltek ki.

A valóságban viszont, a hatóság az istentiszteleti helyszínekkel kapcsolatos, szinte összes kérelemre nem reagált.

Ennek következtében gyakorlattá vált, hogy az egyházak helyiségeket bérelnek, majd a helyi hivataloknak ezt jelentik be.

A 2006-os rendelet lehetővé tette egy nemzeti bizottság felállítását, mely az ország nem muszlim vallású ügyeiért, így minden ilyen jellegű épületszabályozásért is felel. Ilyen bizottság azonban sosem állt fel, és az ennek következtében kialakult, templomokat körüllengő jogszabályi bizonytalanságot használták fel a bezárások igazolására.

A WEA üdvözli az UNHRC algériai kormánynak tett ajánlásait.

„Nagyon elégedettek vagyunk, hogy az Emberi Jogi Bizottság kérdőre vonta az algériai bizottságot július 5-én a bezárt templomokkal, a keresztények ellen folyó bírósági ügyekkel és a nem muszlim vallási feltételekkel és szabályokkal kapcsolatban” – mondta Wissam al-Saliby, a WEA érdekképviseleti tisztségviselője. „Nagyon hálásak vagyunk, hogy a Bizottság nagyon világosan tárta Algéria elé javaslatait (a 26-i záró megfigyelések alkalmával), hogy tartsák tiszteletben mindenki vallását, és hagyjanak fel az istentiszteleti helyszínek bezárásával, valamint az újabb vallási csoportok regisztrációjának elutasításával.”

Al-Saliby még hozzá tette, „a Bizottság javaslatai tisztázzák Algéria kötelességeit a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának értelmében.”

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és fénykép: World Watch Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre