Kétmillió eurós magyar adományból újult meg egy iraki keresztény település

Másfél év alatt négy és fél milliárd forintot fordított Magyarország az üldözött keresztények megsegítésére, támogatva, hogy visszatérhessenek otthonaikba és ne kényszerüljenek szülőföldjük elhagyására. A kereszténység jelenleg a legüldözötteb vallás a világon, Nyugat-Európának azonban egyszerűen nincs válasza az égető problémára – nyilatkozta a Magyar Időknek Azbej Tristan.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára a Magyar Idők hétfői számában elmondta: az elmúlt másfél évben összesen 4,5 milliárd forintot fordítottak az üldözött keresztények megsegítésére annak érdekében, hogy ne kényszerüljenek migrációra. A programok közül kiemelkedőnek nevezte Tell-Aszkuf teljes újjáépítését, amelyet a helybeliek pedig köszönetük jeléül kereszteltek át: az új név azt jelenti,  hogy “Magyarország leánya”.

A Ninivei-fennsíkon található települést 2014-ben rohanta le és foglalta el az Iszlám Állam, majd üldözte el az ott élő 1300 keresztény családot. A harcok következtében 900 épület sérült meg. A települést közel kétmillió eurós magyar adományból teljesen felújították, és ezer család már vissza is tért lakóhelyére.

A helyettes államtitkár rámutatott: a kereszténység napjainkban a világ legüldözöttebb vallása, a keresztényeknek több mint nyolcvan országban hátrányos megkülönböztetésben van részük, ami széles skálán nyilvánul meg, a vallási jogok megtagadásától egészen a népirtásokig, és minden európai embert érint. Úgy vélte, Európa jelenlegi állapotát jól mutatja a keresztényüldözésre adott válasza, egészen pontosan annak hiánya, Nyugat-Európában ugyanis e tragikus jelenség tudatos letagadásával viszonyulnak a keresztényüldözés problémájához.

A lap kérdésére Azbej Tristan elmondta: azok a politikai és egyházi szereplők, akik Európában nem közönyösek az üldözött keresztények sorsa iránt, elismerik a Magyarország által indított programot, amelyben a kormány az átláthatatlan nemzetközi szervezetek vagy más köztes szereplők helyett a támogatást közvetlenül a fenyegetett közösségekhez juttatja el.

Fotó: S4C, Vermes Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre