Libanoni templomokat és kolostorokat akart felrobbantani az Iszlám Állam

Katonai ellenőrzőpontokat, keresztény templomokat és kolostorokat akart felrobbantani Libanonban az Iszlám Állam terrorszervezet. A libanoni rendőrség hírszerzése elfogta a dzsihadista szervezet két tagját és meghiúsította a terrortámadásokat.

 

Őrizetbe vették Libanon északi részén az Iszlám Állam terrorszervezet két tagját, akik merényleteket készültek elkövetni katonai ellenőrzőpontok és keresztény intézmények ellen – közölte a Libanoni Belbiztonsági  Szolgálat.

A két libanoni dzsihadistát Tarablousban vették őrizetbe. A város az iszlám szélsőséges irányzatát követő szalafisták fellegvára. A névtelenséget kérő biztonsági forrás elmondta, két hete vették őrizetbe a terrorista cselekményekre készülőket, és a nyomozás jelenleg is tart annak érdekében, hogy elfoghassák a hálózat összes tagját.

A 23 illetve 19 éves merénylőket csak H. SZ.-ként  és A. SZ.-ként említették a belbiztonságiak, akik szerint az előbbi iszlamista kihallgatása során elismerte, hogy az Iszlám Állam szíriai ágának kérésére merényleteket készültek elkövetni katonai és keresztény intézmények ellen.

A libanoni hadsereg az elmúlt években számos alkalommal került összetűzésbe Szíriából beszivárgott iszlamista és dzsihadista csoportok tagjaival. Egy időre az Iszlám Állam terrorszervezet Arsal várost is beleértve egy enklávét foglalt el Libanon északkeleti részében. A térséget a libanoni hadsereg és az önkéntes milíciák tagjai tisztították meg a terroristáktól. Azok azonban még mindig ellenőrzésük alatt tartanak  kisebb határ menti területeket, illetve sok dzsihadista alvósejtként bújt meg a civilek között.

Az Iszlám Állam által korábban megszállt  iraki és szíriai területeket magában foglaló „kalifátus” gyakorlatilag megszűnt, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban Havídzsa város közelében.

S4C.news – Kassab Adonis 

Forrás: MTI, Russia Today, Fotó: Ammonnews

Iratkozzon fel hírlevelünkre