Iszlamisták köveztek meg egy templomnyi embert Ugandában

Egy ugandai templomot be kellett zárni, miután hónapokon át egy iszlamista csoport kővel dobálta a gyülekezetet, a lelkipásztor pedig egy atrocitás során eszméletét vesztette.

 

 

Moreen Sanyu lelkésznő fejét, Namasuba térség Wakiso körzetében augusztus 4-én egy, a templom ablakán bedobott kő találta el – számolt be a Morning Star News.

“A földre estem és eszméletemet vesztettem, majd mikor felébredtem, már csak néhányan maradtak mellettem. A gyülekezet többi tagja elmenekült” – mesélte a lelkésznő.

Sanyut az esetet követően két napig kórházban kezelték, de mikor 11-én visszatért volna szolgálatába, nem voltak hívek, akiknek szolgálhatott volna. Templomuk, melyet csak 2017 májusában alapítottak, már 400 hívet számlált, de a hónapok óta tartó kőeső már százakat elüldözött közülük.

A helyi, meg nem nevezett sejk állítása szerint muszlim gyerekeket térítettek keresztény hitre.

“Nem nézhetjük tétlenül, hogy a gyerekeink hitetlenek egyházához csatlakoznak” – mondta a sejk, majd hozzátette, “a lelkésznő nem tiszteli más emberek vallását, különösképp ártatlan és éretlen gyermekeink iszlám hitét. Nem győzködtük mi sem a keresztényeket, hogy csatlakozzanak a mi hitünkhöz, akkor meg miért lopja el tagjainkat?”

Sanyu válaszában világossá tette, hogy templomuk nem “lopja el” a gyermekeket.

“Csak megosztottam a mi muszlim szomszédainkkal Krisztus örömhírét, az Ő szeretetét az emberiség iránt, és ők szabadon döntöttek a keresztény hit mellett, főként akkor, mikor imádságaim következtében több beteg meggyógyult. Se nem győzködtem, se nem loptam őket, hogy egyházunkhoz csatlakozzanak” – fejtette ki a lelkésznő.

A gyülekezet tagjainak túlságosan veszélyessé vált, hogy továbbra is összegyűljenek a javarészt muszlim környéken, így a közösség a templom bezárására kényszerült.

“Imákra és anyagi segítségre van szükségem, hogy minél hamarabb találjak egy új helyet, mielőtt minden hívet elveszítek, különben hiába fáradoztam Isten Országáért” – nyilatkozta a lelkipásztor.

Habár Uganda teljes népességének csupán 12%-a muszlim, a keresztényeket, hitük terjesztése miatt már számos esetben érte támadás.

Júniusban egy 38 éves lelkipásztor Butaleja körzetben egy muszlimokkal való vitában kijelentette, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia. Az állítás olyannyira feldühítette a muszlimokat, hogy elkezdték kővel dobálni a lelkészt és a többi jelenlévő keresztényt. A lelkészt a homlokán találták el, majd eszméletét vesztette.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás: Christian Post, Morning Star News, Reuters/James Akena

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre