Kereszt került a Parlamentre – Magyarország büszke keresztény értékeire

“Minden állami szerv kötelessége Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme” – áll országunk alaptörvényében. A szó legnemesebb értelmében vett keresztényi tett, hogy a sokszor csak hanyatlónak bélyegzett nyugati kultúrkörben egy apró ország ilyen módon is felvállalja identitásának alappillérét.

A templomzárások, LMBT-zebrák, kereszteltávolítások és Isten kizárásával tett elnöki eskütételek világában leírhatatlanul erős üzenetet hordoz a tény, hogy a magyar Országház falára, az államalapítás ünnepén kirakják a keresztes zászlókat. A keresztény, vagy keresztény értékeket valló embereknek reményt és erőt adhat kormányunknak ez a lépése, mikor számos forrásból ezen értékek eltűnéséről, ideológiákkal alátámasztott üldöztetéséről, a társadalmak különböző rétegeinek ellenakcióiról hallhatunk.

 

Szent István örökös nélkül szembenézett azzal a kilátástalansággal, amivel mi is találkozhatunk a mindennapokban. Nem feltétlenül csak az anyagiakra kell gondolnunk, bár vannak, akik napszámosként tengődnek egyik napról a másikra. Számos olyan helyzet van életünkben, mikor nem látjuk a következő lépést, mikor nem tudjuk, mire futnak ki a dolgok, mikor legszívesebben csak úgy hoznánk meg egy döntést, hogy már ismerjük a következményeket. 

Nagy fegyvertény és biztonság a keresztény emberek életében az Istenbe vetett bizalom.

Az, hogy mindig neki merünk úgy menni a holnapnak, hogy biztosak vagyunk benne, Isten még a legnagyobb rosszból is (bűnbeesés) képes a legjobbat kihozni (Krisztus megváltása). Szent István megtette az egyetlen értelmes lépést, amit egy utód nélküli első generációs király tehet halálos ágyán, és kilátástalanságában az ég felé fordult (ti. mikor országunkat Szűz Mária oltalmába ajánlotta). 

Ahogy első királyunk a kereszténység mély igazságát felismervén intézkedéseivel azon volt, hogy a hitet megszilárdítsa az országban, így sziklára építhessen és beilleszkedhessen az európai kultúrkörbe, úgy most ennek fonákjára visszafordulva, kontinensünk egyik végső bástyájaként kell ezen hitben kitartanunk a különféle időszakos elméletek és áramlatok viharai közt. 

Isten, áldd meg a magyart… 

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre