Személyes ellentétek vezettek Epifaniosz kopt apát meggyilkolásához

Július 29-én gyilkolták meg az egyiptomi Nagy Szent Makariosz-monostorban Epifaniosz püspököt, a monostor apátját. A kopt egyházat megrázó ügy kapcsán újabb részletek kerültek nyilvánosságra és bebizonyosodott, hogy a tettes egy szerzetes – írja a Magyar Kurír.

 

Wael Saad Tawadros, a monostor immár csak volt szerzetese a napokban bevallotta, ő követte el a gyilkosságot, és azt is megmutatta a nyomozóknak, hova rejtette el az épület raktárában a vasrudat, amivel lesújtott a 64 éves apátra. 

A 34 éves Wael Saad Tawadros 2010-ben lépett be a monostorba, ahol az Isaiah al-Makary nevet kapta. Idén augusztus 5-én, a halálesetet követő feszült légkörben elűzték a monostorból és megvonták tőle egyházi fokozatait. A döntéssel Tavadrosz pátriárka egyetértett, utalva olyan cselekedetekre, amelyek „összeegyeztethetetlenek a monasztikus viselkedéssel”.

Felkavaró részletek láttak napvilágot az eset kapcsán: a közösségben zajló belső harcok, az emberi nyomorúság sokféle arca, a bűnrészességgel vádolható társak; egyházi emberek, akik a monasztikus élet szentségét profanizálták, majd öngyilkosságot akartak elkövetni, amikor látták, hogy a rendőrségi vizsgálat előrehaladtával a gyanú kezd rájuk terelődni.

Több jel arra utal, hogy Epifaniosz apát tragikus halála hátterében személyes neheztelések állnak; ugyanakkor az egész kopt ortodox egyház, különösen a szerzetesség számára számos problémát vet föl, megosztottságot és lappangó ellentéteket sejtet a kopt egyházi struktúrában és hierarchiában.

A teljes cikk itt olvasható el.

Forrás és fotó: Vatican Insider/La Stampa


Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb