Véget ért az első nemzetközi vallásszabadság-konferencia Washingtonban

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter volt a házigazdája a világon elsőként megrendezett nemzetközi konferenciának a vallásszabadság témájában, az USA fővárosában július 24-e és 26-a között. Az esemény középpontjában a vallási kisebbségek helyzetének előmozdítása és vallásszabadság megerősítése állt.

A konferencián megjelent számos ország magas rangú képviselője – köztük Szijjártó Péter külügyminiszter és Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár – és számos nemzetközi szervezet, valamint vallási vezetők és a civil társadalom szereplői is. A felszólalások és előadások alatt megvitatásra kerültek azok a kihívások, amelyek az üldözött vallási kisebbségek mindennapi életét érintik.

https://s4c.news/2018/07/27/szijjarto-magyarorszag-folytatja-a-kereszteny-kozossegek-tamogatasat-a-kozel-keleten/

Az eseményen több mint 80 külföldi delegáció, vallási vezető vett részt, akik szorosan együtt dolgoznak a civil társadalmat képviselő csoportokkal, akik gyakran a frontvonalon látják el feladataikat és segítik a diszkriminált, üldözött vallási kisebbségeket – mondta el az amerikai külügyminiszter záróbeszédében, valamint hozzátette, hogy voltak, akik saját történetüket is megosztották a túlélésről.

Mike Pompeo – utalva Mike Pence alelnök szavaira – elmondta továbbá azt is, hogy „az elkövetkező néhány hónapban az Egyesült Államok kormánya el fog indítani egy, a népirtásban érintettek és üldözöttek megsegítésére irányuló kezdeményezést (Genocide Recovery and Persecution Response Initiative), amely a diplomácia és a segítségnyújtás révén összpontosít majd a hívő közösségek és helyi szervezetek kihívásaira és problémáira az atrocitásokból való felépülés érdekében.

Emellett Pompeo az USA külügyminisztériumának öt új kezdeményezését is bejelentette:

  • A Nemzetközi Vallásszabadság Alap egy közös pénzügyi alap lesz más országokkal együttműködésben, amely a vallásszabadság előmozdítása érdekében dolgozók munkáját fogja támogatni.
  • A külügyminisztérium létrehoz egy nemzetközi programot (International Visitor Leadership Program) annak érdekében, hogy a frontvonalon dolgozók az USA-ban találkozhassanak és egy tíznapos program keretében tovább képezhessék magukat vallási pluralizmus és a vallási kisebbségek jogai terén.
  • A következő néhány hónapban a külügyminisztérium egy három napos. ún. Boldline workshop-ot fog szervezni, amelynek célja a magán- és közszféra közötti együttműködések kiszélesítése a vallásszabadságot illetően. A felhívás a challenge.gov honlapon már elérhető.
  • Emellett számos partnerország tett felajánlásokat, hogy regionális szinten rendeznének konferenciákat a témában annak érdekében, hogy konkrét intézkedésekkel mozdíthassák elő a vallásszabadság kérdését a saját térségükben.
  • Végül a konferencián elfogadtak egy záró dokumentumot, az ún. Potomac Nyilatkozatot és ehhez kapcsolódóan a Potomac Cselekvési Tervet. A deklaráció az Egyesült Államok kormányának összefoglaló jelentése, amely a vallásszabadság, mint univerzális emberi jog előmozdítására fókuszál. A cselekvési terv pedig egy keretrendszert javasol a nemzetközi közösség számára, amelynek segítségével konkrét válaszlépéseket lehet tenni a vallásszabadság támogatására és fel lehet lépni az üldözött vallási kisebbségek megsegítéséért.

Zárásként Mike Pompeo beszédében megköszönte Sam Brownback utazó nagykövetnek és stábjának a konferenciába fektetett munkáját, az eseményt pedig „figyelemre méltó és rendkívül fontos lépésnek” nevezte az USA vallásszabadságért folytatott támogatása érdekében.

„Igazán nagy jelentősége van az elvégzett munkánknak” – foglalta össze a külügyminiszter.

A konferenciáról további információt itt lehet találni.

Fotó: Mike Pompeo külügyminiszter záróbeszéde a konferencián (Flickr)