Franciaország: megemlékeznek a két éve meggyilkolt Hamel atyáról

Pontosan két évvel ezelőtt gyilkolták meg P. Jacques Hamel atyát a franciaországi Saint-Étienne-du-Rouvray városában. A helyi önkormányzat tette közzé a hírt, amely nem feledkezik meg a 2016. július 26-án iszlám szélsőségesek által elkövetett gyilkosságról. A megemlékezésre a múlt évben felavatott emléktábla előtt kerül sor, amelybe bevésték az 1948-ban kiadott Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát – írja a Vaticannews.

A rendezvényen részt vesz Jacqueline Gourault francia belügyminiszter, a tartomány prefektusa és Dominique Lebrun roueni érsek. Az egyházmegye is megemlékezik Hamel atyáról. Július 25-én, szerdán este a Szent Istvánról elnevezett templomban rózsafüzért imádkoztak, majd tanúságtételek és elmélkedések hangzottak el az együttélésről Pierre Belhache atya vezetésével, aki a roueni főegyházmegye iszlám kapcsolatokért felelős megbízottja.

Hamel atyát az oltárnál gyilkolták meg

Július 26-án, P. Hamel meggyilkolásának napján reggel 8 órakor körmenetet tartottak a Szent István templomhoz, majd 9 órakor Lebrun érsek mutatott be szentmisét. Jacques atyát két muzulmán terrorista ölte meg 2016. július 26-án reggel, miközben 9 órakor szentmisét mutatott be a Szent István templomban.

Ferenc pápa miséje az atya lelki üdvéért

Két hónappal később, szeptember 14-én Ferenc pápa reggeli szentmiséjét a meggyilkolt francia pap lelki üdvéért mutatta be a Szent Márta-ház kápolnájában. „Jó, szelíd ember volt, aki a testvériséget, a békét kereste. Meggyilkolták mint egy gonosztevőt. Életét adta értünk és azért, mert nem tagadta meg Jézust. Az oltárnál Jézus áldozatát bemutatva adta életét. (…) Ez a bátorságról nyújtott példája, továbbá a saját életáldozata, önmaga kiüresítése másokért, az emberek közötti testvériség építése segítsen mindannyiunkat abban, hogy félelem nélkül haladjunk előre.” „Ő a Mennyből adjon nekünk szelídséget, testvériséget, békét és bátorságot, hogy kimondjuk az igazságot: Isten nevében ölni sátáni tett.” „Imádkozzunk P. Hamelhez, aki vértanú. A vértanúk pedig boldogok” – mondta akkor homíliájában Ferenc pápa.

2017 áprilisában Dominique Lebrun roueni érsek hivatalosan elindította a meggyilkolt francia pap boldoggá avatási eljárását.

 

Kép: Vaticannews

Iratkozzon fel hírlevelünkre