Erbíli támadás: keresztény az áldozat

Keresztény áldozata van annak a fegyveres támadásnak, amelyet szélsőségesek hajtottak végre hétfőn az iraki Kurdisztánban található Erbílben – jelentette az S4C.News erbíli munkatársa. A támadók azonban nem vallási hovatartozás alapján gyűjtötték túszaikat, miközben betörtek a kormányzói hivatal épületébe. 

 

Hétfőn a reggeli órákban három fegyveres, arab származású támadó hatolt be a Kurdisztán fővárosaként ismert Erbíl kormányzói hivatalába – jelentette a nemzetközi és a magyar sajtó. Tüzet nyitottak az őrökre, lefegyverezték őket, majd az épületben túszokat ejtettek – közölte a sajtóval Táhil Abdulla, a kurd autonóm terület helyettes kormányzója. A támadók Allah Akbar! (“Allah hatalmas”) kiáltással rohanták le a hivatalt, majd annak harmadik emeletéről nyitottak tüzet a városközpontra, amelyet ezért a hatóságok azonnal lezártak. A biztonsági erőknek négy órás tűzpárbajt követően sikerült végezni a támadókkal. Az incidensben egy civil alkalmazott életét vesztette. 

Az S4C.News erbíli munkatársa kedd reggel azt jelentette, hogy a támadás és túszdráma közben elhunyt civil alkalmazott keresztény volt.

Nincs azonban arra utaló jel, hogy a szélsőséges támadók tudatosan, vallási hovatartozás alapján választották volna ki túszaikat – húzta alá munkatársunk, aki szerint megrökönyödést keltett a kurd városban, hogy az elkövetők helybéli polgárok voltak. Az akció mögött az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet sejtik – korábban a dzsihadista szervezet követett el pokolgépes merényleteket a városban. 

Erbíl Irak északi részén található nagyváros, lakosainak száma meghaladja az egymilliót. Sokak szerint az ország leginkább nyugati mintázatot követő városa, amely egyben az emberiség egyik legősibb, jelenleg is lakott települése, történelme négyezer évre tekint vissza. Az elmúlt évszázadban ipari-gazdasági központtá vált, az Erbíli Kormányzóság székhelye, Kurdisztán fővárosa. 

S4C.News

Fotó: MTI/EPA/Gailan Hadzs

https://s4c.news/2018/05/15/bashar-warda-iraki-ersek-az-iszlam-allam-poklaban/

Iratkozzon fel hírlevelünkre