Torinói lepel: megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli professzorasszony, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a kutatás, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét. Ideológiai csoportok fizetik az előre eldöntött eredményekre vezető kutatásokat, melyek célja, hogy bebizonyítsák a torinói lepel hamisságát – írja a Vaticannews.

“Legenda” és “hamisítvány” – ezekkel a jelzőkkel volt tele a sajtó az elmúlt napokban, amikor is állítólag bebizonyították a Torinói lepel hamisságát a vérfoltokon folytatott vizsgálatokra alapozva. Az ereklyét vizsgáló tudósok véleménye rendkívül megoszló és amellett, hogy sokan eredetinek tartják, sokan vannak a szkeptikusok is.

Két olasz kutatóról van szó: Matteo Borrini a Liverpooli Egyemről, illetve Luigi Garlaschelli az Áltudományokat Ellenőrző Olasz Bizottságtól. A két tudós a törvényszéki orvoslás módszerét egy tesztbábun szimulálta. Egy lepelre helyezték a bábut, hogy modellezzék a vérfolyást. Az eredmény azonban nem egyezett meg a torinói leplen található vérfoltokkal. Szétkürtölték tehát a hírt: nem igaziak a vérfoltok.

Hiányzik a megfelelő tudományos alátámasztás

Amikor Marinelli professzorasszony, világszerte elismert lepelszakértő fülébe jutott a hír, egyáltalán nem ugrott föl ültéből. Sőt, a Vatikáni Rádiónak adott interjúban sem izgatott, hanem inkább méltatlankodó hangon beszélt. „A kutatás összegzéséből kiderül, hogy abban nincs semmi tudományos. Vagy tudományosnak tartható az, ha valaki kivesz a kirakatból egy próbababát, majd egy fadarabra erősített szivacsot művérbe áztat, és azt a bábu jobb oldalára nyomja, hogy megnézze, hova hullanak a vércseppek? 

Ez köszönőviszonyban sincs azokkal a szigorú vizsgálatokkal, melyeket negyven éve végeztek olyan férfiak holttestén, akik haemopericardium miatt (vérömleny a szívburokban) haltak meg – ami valószínűleg Jézus halálát is okozta. A holttesteket függőlegesen tartva szikét szúrtak az ötödik és hatodik borda közé, ahogy azt a római katona tette. Ezek a vizsgálatok más eredményre jutottak, mint most Borrini és Garlaschelli” – sorolta egy szuszra a professzorasszony.

Érdekcsoportok a vizsgálat mögött

Emanuela Marinelli szerint ideológiai csoportok pénzelik ezeket az előre eldöntött eredményeket produkáló kutatásokat, melyek célja, hogy hamisnak nyilvánítsák a torinói leplet. „Elég, ha az ember a zsebébe nyúl és máris akad, aki elvégzi a vizsgálatokat, és olyan is, aki közzéteszi azok eredményét. Tagadhatatlan, hogy ezek mögött érdekcsoportok húzódnak”. Fölmerül tehát a kérdés, hogy lehet, hogy egy ilyen neves egyetem úgy dönt, hogy előbb hitelesnek tart, majd publikál egy olyan kutatást, amely alapvető módszertani kételyeket vet föl – aláásva az egész vizsgálat hitelességét.

Ahogy Giacomo Biffi bíboros fogalmazott: egy katolikus számára, ha kiderül a lepelről, hogy hamis, nem változik semmi. Minden megváltozik azonban az ateista számára. És talán ettől fél az, aki mindenáron be akarja bizonyítani a lepel hamisságát”.

Példaként említette a lepelkutató azt a dokumentumfilmet, melynek címe: „A lepel éjszakája”.„Ezt soha nem vetítette le a RAI olasz állami televízió, mert egy olyan állítást tartalmaz, ami talán valakinek szúrja a szemét. Arról a mondatról van szó, amelyet Anastasio Ballestrero torinói bíboros írt egy levélben – amikor még a lepel őrzője volt – a szénizotópos kormeghatározás idején a tudományos tanácsadónak (Luigi Gonellának). Határozottan állította: a szabadkőművesek keze volt a dologban, akik mindenáron ki akarták mutatni, hogy a lepel középkori eredetű. Akárhogy is, a torinói lepel zavarja azokat, akik nemcsak Krisztust, hanem a feltámadást is tagadni akarják. 

Forrás: Vaticannews 

Iratkozzon fel hírlevelünkre