„Európa a 25. órába lépett”

Növekedett a keresztények elleni incidensek száma Európában, de mindezek mellett sok országban feltűnő a hatóságok által tanúsított, szélsőségesen szekuláris hozzáállás is, amellyel keresztény szimbólumokat, értékeket támadnak – hangzott el az Echo Televízió műsorában Győrfi Károly kutatótól és Szilvay Gergely publicistától. 

Az Echo TV Terc című műsorának június 21-i adásában Győrfi Károly és Szilvay Gergely az Observatory 2018-as jelentése kapcsán az európai keresztények helyzetéről beszéltek. Az osztrák szervezet ötszáz dokumentált, keresztényellenes eseményt dolgozott fel 2016-ból és 2017-ből – az esetek kivétel nélkül Európában történtek, s melyek mellett kirívó a hatóságok által sok esetben tanúsított szélsőségesen szekularista hozzáállás is. 

Győrfi Károly hangsúlyozta: minden válság, amely Európát sújtja, értékrendi válságra vezethető vissza, amelynek három fő eleme van: a keresztény hit elhagyása, a nemzetben való gondolkodás megváltoztatása, valamint a hagyományos családmodell válsága. A XXI. századi keresztényüldözéssel foglalkozó kutató rámutatott; az értékrendi válság oka „mi magunk” vagyunk, önazonosságunk megerősítése szükséges. 

A Biblia a mai világban is érvényes, tanításához, a keresztény gyökerekhez visszatérve van lehetőség arra, hogy Európa megmaradjon – hangsúlyozták.

Szilvay Gergely jelezte: Európában szofisztikáltabb módon támadják a keresztényeket, Nagy-Britanniában például a lelkiismereti szabadságot támadó hivatali döntések tartoznak ide, de Franciaországra elsősorban a templom- és temetőgyalázások jellemzőek. A politikai korrektség a keresztény értékeket és szimbólumokat is erőteljesen támadja. Győrfi Károly beszámolt az anglikán egyház kezdeményezéséről, amely egy reklámfilm keretében a karácsony valódi üzenetéről és lényegéről informált volna, ám annak sugárzását a nagy televíziós csatornák megtagadták. 

A műsorban elhangzott: valóban növekedett a keresztényellenesség, nőtt a keresztények elleni incidensek száma az öreg kontinensen. Sok szempontból Európa a huszonötödik órában van, a megmaradás útjára kell lépni, amiben felelőssége van a politikum mellett az egyházi vezetésnek és a közösségeknek is.

Szilvay Gergely szerint a jogi fenyegetettség, amit sok esetben a nyugat-európai keresztény intézetek megtapasztalnak, egzisztenciális bizonytalansághoz vezeti őket, amelyet súlyosbít, hogy esetenként nem teljesedhet ki lelkiismereti szabadságuk, így az egyházi tanításnak megfelelő működésük. Ugyanakkor hozzátette: még mindig teljesen más jellegű kihívások jellemzik a kereszténységet Európában, mint a Közel-Keleten.

A teljes beszélgetés ide kattintva is megtekinthető. 

 

Merre tovább, európai kereszténység? – A Terc június 28-i műsorában a posztkeresztény korszak került elemzésre:

 

https://s4c.news/2018/06/29/merre-tovabb-europai-keresztenyseg/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb