Novák Katalin: nem veszek részt a Pride-on

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt Bősz Anett független országgyűlési képviselő invitálta a hétvégén esedékes budapesti Pride felvonulásra, a politikus azonban jelezte: nem vesz részt a rendezvényen. Arra kérte meghívóját; amennyiben a keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen.

Nyílt levélben válaszolt Bősz Anett függetlenként politizáló liberális országgyűlési képviselőnek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Bősz a hétvégén esedékes, minden évben sok vitát kiváltó budapesti Pride felvonulásra hívta meg a család- és ifjúságügyért felelő államtitkárt, aki azonban nyomatékosította: “Magyarországon tiszteljük a kisebbségeket és tiszteljük a többséget is”. Jelezte: nem vesz részt a Pride-on. Válaszában hangsúlyozta; Alaptörvényünk egyértelműen fogalmaz: “Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony”. 

Az államtitkár kitért arra is: sajnálja, hogy az egymás iránt szükséges tiszteletet néhányan hajlamosak kizárólag egy irányban értelmezni.

Amikor egyes országokban betiltják a lányok szoknya-viselését, amikor az édesanyát nem lehet édesanyának, az édesapát édesapának szólítani, amikor gyerekeket eszközként használnak ideológiai küzdelmekhez, akkor nem emberi jogokról, nem tiszteletről, hanem éppen ellenkezőleg, tiszteletlenségről és a jogok elvitatásáról van szó

– írta válaszában. 

Végül arra kérte Bősz Anettet, hogy amennyiben – a korábbi felvonulásokon látottakhoz hasonlóan – keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban.

MTI/S4C

Iratkozzon fel hírlevelünkre