Amerikában mintának tekintik az üldözött keresztények magyar segítését

Washingtonban tárgyalt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára. A június 19-24-i látogatás célja a hitük miatt üldözött keresztény közösségek érdekében és a vallásszabadság védelmében végzett magyar és amerikai kormányzati tevékenység összehangolása és a Hungary Helps humanitárius program tapasztalatainak átadása volt.

A helyettes államtitkár az Egyesült Államok külügyminisztériumában bemutatta a magyar kormány közel-keleti és afrikai újjáépítési programjait, felajánlva azok tapasztalatait. A felek együttműködésről állapodtak meg a vallásszabadság védelmében. Magyarország meghívást kapott a témában hamarosan Washingtonban tartandó miniszteri konferenciára.

Azbej Tristan tárgyalt az Egyesült Államok nemzetközi segélyezési és fejlesztési ügynöksége, a USAID vezetőivel. A több milliárd dollár kerettel rendelkező program vezetői elismeréssel nyilatkoztak a Hungary Helps programról, kiemelve, hogy azt mintának tekintik a Mike Pence alelnök által bejelentett és a közeljövőben induló, üldözött keresztényeket támogató programjuk számára. A felek több, közös magyar-amerikai projekt lehetőségéről is egyeztettek.

A magyar kiállást méltatták a kopt keresztények védelmét célul kitűző Coptic Solidarity világszervezet csúcstalálkozóján a Capitoliumban. Az Egyiptomban és a diaszpórában élő kopt közösség vezetőin kívül French Hill és Chris Smith kongresszusi képviselők is Magyarország útmutató tevékenységét emelték ki. David Alton, az angliai Lordok Háza tagja szerint a keresztény gyökerű világnak köszönetet kellene mondania Magyarországnak.

A helyettes államtitkár több jószolgálati szervezettel, valamint az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadságért Felelős Bizottságának biztosával is megbeszélést folytatott.

Arról, hogy az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság a Miniszterelnökség keretein belül folytatja tevékenységét, itt adtunk hírt.

MTI/S4C

Iratkozzon fel hírlevelünkre!