Támadások sorozata Mozambikban

A Dél-kelet afrikai országban egyre inkább egyértelművé válik, hogy az elmúlt hetek eseményeiért az újonnan létrejött Al-Sunna wa Jama’a terrorszervezet a felelős.

Az északi Cabo Delgado tartományban a szervezet ez idáig Al-Shabaab néven működött, ami nem összetévesztendő szomáliai névrokonával. A legutóbbi támadást követően több mint ezren kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket. 

Az ország lakosságának megközelítőleg harminc százaléka keresztény, de vannak magasabb becslések is attól függően, hogy melyik felekezethez tartozik valaki. A legutóbbi támadásban érintett volt a világhírű misszionárius Heidi Baker, az Iris Global keresztény humanitárius szervezet alapítója is. Facebook bejegyzése alapján a terrorszervezet támadásai június elejére gyakoribbá váltak, amelyek 2017 októberében kezdődtek.

A támadások leggyakoribb célpontjai a kormányzati intézmények és a lakosság, valamint mindaz, aki fellép a szervezet ellen. A Human Rights Watch által megkérdezettek szerint harminc kilencen vesztették életüket május óta, ami azért is magas szám, mert Afrika ezen térségben viszonylag nem jelentett komoly problémát a szélsőséges iszlamizmus.

Június 12-én egy idős férfit öltek meg kegyetlenül a Nathuko települést megtámadó fegyveresek, valamint legalább száz épületet is felgyújtottak Cabo Delgado tartományban. Június 6-án egy AK-47-es gépkarabélyokkal és macsétákkal felfegyverzett csoport rátámadt a Quissanga körzetben lévő Namaluco nevű falura és hat embert öltek meg és szintén több mint száz épületet gyújtottak fel. Egy nappal korábban szintén ebben a körzetben támadtak rá egy másik falura, Naunde-re, ahol az egyik lakos elmondása szerint, miután elfogták a település vezetőjét, ott helyben ki is végezték az emberek szeme láttára.

A Human Rights Watchnak nyilatkozó emberek szerint a támadók arca el volt takarva és volt akinek hosszú kés, másoknak pedig gépkarabély volt a kezében, miközben egy könyvből felolvasva hangosan arabul kiabáltak, mielőtt felgyújtották a házakat.

Forrás és kép: World Watch Monitor

Fordította: Dallos Bence

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre