Milyen jövő vár a nicaraguai keresztényekre?

Nicaragua krízishelyzetben van. Az állampolgárok folyamatos erőszakos támadásoknak vannak kitéve a kormány részéről. A Nemzetközi Keresztény Szolidaritás (ökumenikus keresztény mozgalom) adatai szerint több, mint száz keresztény veszítette már életét a kormány intézkedéseinek következtében.

Idén áprilisban a nicaraguai államfő, Daniel Ortega újabb reformokat akart véghez vinni a nyugdíjrendszer terén, amivel nem várt felháborodást váltott ki a lakosság körében. Több helyen tüntetéseket szerveztek, és akkora volt az ellenállás, hogy az elnök végül nem is terjesztette a javaslatot a törvényhozó szervek elé.

Ortega nem értette, miért váltott ki ez a javaslat ekkora felháborodást az emberekből, a reakció azonban nem csak a legutóbbi törvénytervezetnek szólt.

Mióta tizenegy éve újraválasztották, Ortega kormányára folyamatosan jellemző a korrupció: nagyobb mennyiségű pénzt sajátítottak el önkényesen a kormány emberei egy csatorna építése közben, az árak folyamatosan növekednek, és rendszeresen bocsátják el az embereket minden ok nélkül az állásukból. 

Ráadásul a kormány megtiltott minden fajta nyílt ellenállást vagy fellépést, a választásokon manipulálták a szavazatokat, továbbá az igazságszolgáltatás is az állami hatalom alá van rendelve.

Többek között az itt említett események járultak hozzá ahhoz az országos felháborodáshoz, ami a törvénymódosítási javaslat megfogalmazásához vezetett.

A Magánvállalatok Vezető Tanácsa  (COSEP) sem hajlandó tovább együttműködni a kormánnyal. A magánvállalatok éveken keresztül működhettek szabadon, a kormány beleszólása nélkül. Ez alatt az idő alatt tett szert hatalmas vagyonra az Ortega család. 

Május 31-én a COSEP felszólította a kormányt, hogy vessenek véget az erőszakos rendőri fellépéseknek. Ezért a magánvállalatok, csakúgy, mint az emberjogi szervezetek, az ellenzéki pártokat támogatják.

Az ENSZ, és az Amerikai Államok Szervezete is kifejezte már nemtetszését a kormány intézkedéseivel szemben.

Az utóbbi időben egész Nicaraguában tüntetések zajlanak a kormány ellen. Most tör felszínre a több év alatt felgyülemlett elégedetlenség. Eleinte, április közepén még csak békés tüntetések voltak, de a kormány már ezekre is erőszakkal válaszolt. Az emberjogi szervezetek szerint ezeken a tüntetéseken több, mint száz ember vesztette életét. Sokakat letartóztattak, sokan pedig nyomtalanul eltűntek.

A lakosság már nem érzi magát biztonságban, mert bármelyik pillanatban bárkiért eljöhet a rendőrség. A káosz közepette az ország sok részében fosztogatások, gyújtogatások vannak. A tüntetések fő követelése Ortegának, illetve feleségének, az elnök-helyettes Rosario Murillónak a lemondása. Ők azonban kijelentették, eszük ágában sincs lemondani.

 

Több, mint húsz éve támogatja a Nicaraguában élő kármelita apácák munkáját a Christian Solidarity International (CSI) amerikai segélyszervezet. Az apácák négy különböző nyomornegyedben dolgoznak. A nővérek minden nap melegételt osztanak árva gyerekeknek és szegény, magányos időseknek. Ezen kívül rendszeresen támogatják étel- és gyógyszeradományokkal a szegényebb családokat is. Két bölcsődét, két általános iskolát, és két leánykollégiumot is vezetnek Nicaraguában.

De mindenek felett reményt, és boldogságot hoznak a reményvesztett lakosság mindennapjaiba.

A mostani problémák a kármelita nővéreket is aggasztják

Guadeloupe nővér egy, a CSI-nek címzett levelében a következőket írta: “A fiatal diákjainkat megölik. Az egyházat azzal vádolják, hogy összeesküvéseket sző a diákokkal a kormány ellen. Több száz diákunkat rabolták el, közülük többeket megöltek, fogságban tartanak, és vannak, akiknek a sorsáról semmit sem tudunk. A kolostort napi huszonnégy órás megfigyelés alatt tartják. Minden pillanatban tudják, ki ment be, és ki jött ki. A házakat felgyújtják, a boltokat kifosztják.”

Ezen kívül Guadeloupe nővér említést tett a május 30-i anyák napjáról is, amikor Managua városában békés tüntetést szerveztek azok az anyák, akik nem tudják, élnek-e még eltűnt gyermekeik. Itt is szinte rögtön megjelentek a rendőrök, és a békés tömegbe lőttek. Tizenkilenc diákot, akik a menet élén haladtak, halálosan megsebesítettek. Rajtuk kívül sokan szenvedtek még súlyos és könnyebb sérüléseket.

Guadeloupe nővér attól is fél, hogy hamarosan teljesen eluralkodik a fejetlenség egész Nicaraguában. Már most is sokan éheznek, mivel nem mernek kimenni az utcára élelemért.

A kármelita nővérek azon kevesek közé tartoznak, akik kimerészkednek otthonukból. Ők igyekeznek minél többeket élelemmel ellátni, és ők azok, akik segítenek átvészelni az embereknek ezt a nagyon nehéz időszakot.

Fordította: Ungvári Ildikó

Forrás, kép: JournalChrétien

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre