Legalább tíz ember vesztette életét a szélsőséges iszlám támadásban

A civil szervezetek tüntetéseket szerveznek, és követelik a kormánytól, hogy hozzanak intézkedéseket az erőszakos cselekedetekkel szemben a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Legkevesebb tíz halálos áldozata van a múlt vasárnapi (május 20.) támadásnak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mbangkoro városában. Hajnali hat óra körül egyenruhás, felfegyverzett katonák nyitottak tüzet a lakosokra. Felgyújtottak egy autót is, amiben papok utaztak, akiket azóta eltűntnek nyilvánítottak. Többen megsérültek a céltalan lövöldözésben. A támadók több boltot is kiraboltak, többek között egy gyógyszertárat.

A benini civil szervezetek szövetségének elnöke, Gilbert Kambale azt mondta, még tovább nőhet a halottak száma. Hozzátette, hogy az ENSZ tehetetlen a civilek védelmével kapcsolatban. Kongóban számtalan fegyveres szervezet működik, és ezek a szervezetek tehetők felelőssé a sok erőszakért, gyilkosságért, és rablásokért.

A múlt hónapban az észak-kivui (tartomány a Kongói Demokratikus Köztársaságban) civil szervezetek egyesült erővel felszólították Joseph Kabila elnököt, hogy vessen véget a folyamatos gyilkosságoknak, amelyek miatt az elmúlt három évben körülbelül kétezerötszázan vesztették életüket. Ezen kívül 7376 nők és gyermekek ellen irányuló szexuális erőszakot regisztráltak.

A civil szervezetek az elnökhöz intézett nyílt levelükben leírták hogy az elmúlt évben (2017 májusáról 2018 áprilisára) a halottak száma  megduplázódott, és az elmúlt három év 2459 áldozatával számolva átlagban napi két főt jelent.

Imádkozzunk a mostani (és a korábbi) támadások túlélőiért, az ország lakosságáért, hogy Isten vigyázzon rájuk ezekben a nehéz időkben!

Fordította: Ungvári Ildikó

Forrás: PortasAbertas

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb