Megtiltották a diáknak, hogy a ballagási beszédében Jézusról beszéljen

“Krisztus keresztje bizonyítja, hogy Isten mennyire szeret minket” – írta a fiú a beszédében, amit végül nem engedtek neki elmondani az Egyesült Államokban, Illinoisban.

A 18 éves Sam Blackledge-t választották ki arra, hogy a végzős osztály nevében beszédet mondjon az Illinois állambeli West Prairie Gimnáziumban. Hónapokig írta a beszédét, de végül ki kellett belőle hagynia azokat a részeket, ahol megemlítette Jézust. Ha erre nem lett volna hajlandó, szónoklatát sem tarthatta volna meg. 

Sam szerint elengedhetetlen lett volna a ballagási búcsúszavakban Jézus szeretetéről beszélni. Az iskola vezetősége a ballagás napján, amikor  megmutatta nekik, cenzúrázta a beszédet.

Arra a kérdésre, hogy miért nem beszélhetett a fiú a hitéről, ami “a személyisége fontos része”, nem kapott meggyőző választ. “Az igazgató azt mondta, nem szerették volna belekeverni a vallást az ünnepségbe” – mondta Sam, aki hozzáfűzte; “Azt mondta, ha nem beszélek Jézusról, a többi azért még elmondhatom”. Így azonban már nem akarta megtartani beszédét.

“A legfontosabb személy az életemben Jézus. Krisztusnak köszönhetem ezt a megtiszteltetést, hogy én lehetek az osztály szóvivője. Csak ezért szerettem volna hálát adni neki.”

Hogy ne hozzon szégyent az osztálytársaira, egy rögtönzött beszédet mondott, amiben egy szót sem ejtett a hitéről. Másnap azonban a First Liberty szervezet – amely az egyik legnagyobb védelmezője a vallásszabadságnak az országban – tudomást szerzett a történtekről, és azt ajánlotta a fiúnak, indítson pert az iskola ellen. A First Liberty ügyvédje, Jeremy Dys azt javasolta, Sam küldje el neki a beszédét, és ők feltöltik az intézet internetes oldalaira. Így láthatják majd az emberek, amit el akart mondani.

A cenzúrázott rész így hangzik:

“Szeretném, ha egy picit elgondolkodnátok. Hol egyesült a világ történelmében mindössze egyetlen percre a gonosz, az igazság, a szeretet és a megbocsátás? Hadd vigyelek el a Kálvária hegyére, és mutassam meg nektek Jézus Krisztust!

Krisztus keresztje arra mutat rá, hogy a szívünk tele van gonoszsággal. Ezért feszítettünk keresztre egy ártatlan embert. Krisztus azért jött, hogy megmutassa nekünk, Isten igazságos. Egy olyan világban, ami tele van igazságtalansággal, a kereszt megmutatja nekünk Isten szeretetét, aki meghalt értünk. És ez nem jelenthet mást, mint hogy megbocsát nekünk.

Isten vezet minket, segít nekünk, és elkísér minden utunkon, amikor egy családtagunk sem tud ott lenni velünk. Amikor a jót, az igazságot, a szeretetet és a megbocsátást keresitek, ne felejtsétek, ezt mind csak Isten tudja megadni nektek!”

Fordította: Ungvári Ildikó

Forrás: NoticiaCristina

Iratkozzon fel hírlevelünkre