Mexikó: papok egy csoportja az erőszak befejezésére szóló felhívást adott ki

Az elmúlt öt év során 21 papot gyilkoltak meg – ketten pedig eltűntek az amerikai országban. 

Szenvedélyes felhívással fordult a mexikói kormányhoz annak a szervezetnek a vezetője, amely Mexikót Latin Amerika papok számára legveszélyesebb helyének kiáltotta ki, köszönhetően a „növekvő, kontrollálatlan erőszaknak”.

A Szükséget Szenvedő Egyház nevű világméretű karitatív katolikus szervezetnek nyilatkozva Sergio Omar atya, a Katolikus Multimédia Központ (Centro Católico Multimedial – CCM) vezetője elmondta, hogy „nem maradhatunk csendben” egy olyan krízisben, amelyben „a szervezett bűnözés olyan méreteket öltött, hogy már a vallásszabadságot is komolyan veszélyezteti.

Omar atya szavai szerint a CCM széles körű korrupciót tárt fel, melynek során erőszakos támadók egész sorát menekítették ki a jogszerű felelősségre vonás alól. Elmondta, hogy „egy pap megölése a bűnszövetkezet hatalomfitogtatásának szimbóluma”. 

Az után döntött úgy, hogy felemeli a hangját, hogy Juan Garcia atya (33 éves volt) és Ruben Diaz atya (50) egymástól függetlenül, a saját templomukban váltak gyilkosság áldozataivá. Ezzel a Mexikóban az elmúlt 5 évben meggyilkolt papok száma huszonegyre nőtt. 

Kiemelte, hogy nagyon sokan mások is szenvednek, nemcsak a papok. Omar atya leszögezte: „Nem maradhatunk csendben akkor, amikor mexikói testvéreink ezreinek a vérét ontják. Ezért sürgős felhívással fordulunk a szövetségi kormányhoz, a szövetségi államok kormányzóihoz és a városok polgármestereihez. Követeljük, hogy a szentségek kiszolgáltatásának, a pasztorális tevékenységnek garantálják a zavartalanságát azokon a területeken is, ahol eluralkodott az erőszak”.

Omar atya elmondta, hogy „a kartellek lekenyereztek nem egy politikust és bírót, ahogy rendőröket és a biztonsági erőknél szolgáló embereket is, ezzel pedig a társadalom integritását veszélyeztetik gyakorlatilag annak minden szintjén”.

A drogkartellek erőszakos cselekményei kiterjednek Mexikó mind a 32 államára, de bizonyos régiókban különösen intenzív a tevékenységük, ezek közül is kiemelkedik Michoacán állam, amelyiknek hosszan elnyúló Csendes óceáni partszakasza a drogkereskedelem szempontjából nagy jelentőséggel bír.

Nem véletlenül nevezi a CCM Mexikót a papok számára legveszélyesebb helynek: a lövöldözéseken kívül emberrablásokról, illetve templomok – köztük Mexikóváros székesegyháza – elleni bombatámadásokról is beszámolnak jelentéseikben.

Annak, hogy a kartellek ezeket a gyilkosságokat elrettentésre is használják, ékes bizonyítéka, hogy

a CCM becslése szerint a meggyilkolt papok 80 százalékát meg is kínozták.

Omar atya könyvet is írt a témában „Tragédia és tűzpróba – a papság Mexikóban” címmel, melyben dokumentált módon mutatja be a vallásüldözést Juan Jesús Posadas Ocampo bíboros Guadalajara repülőterén történt meggyilkolásától az 1990 és 2017 között megölt 47 pap és 15 egyházi segítő történetéig. 

Omar atya könyve – melyet részben a Szükséget Szenvedő Egyház finanszírozott – bemutatja, hogy milyen fenyegetésekkel, milyen erőszakcselekményekkel igyekeztek elhallgattatni azokat a papokat, akik felemelték a szavukat a drogkereskedelem, a korrupt kormányszervek, -rendőrök, illetve a bérgyilkosok ellen.

Elmondta, hogy „az esetek 80 százalékában a gyilkosok ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, beleértve mindent a rágalmazástól a zsarolásig, az elhurcolástól a kínzásig, az emberrablástól a gyilkosságig”.

Ráadásul a meggyilkoltakat bizonyos, a drogkartellek által irányított állami hivatalnokok és médiumok megpróbálnak utólag besározni. Omar atya szavai szerint „a gátlástalan média odáig megy, hogy próbálja kimagyarázni, igazolni a papok meggyilkolását, mindenféle pletykákat terjesztve róluk onnantól kezdve, hogy alkoholisták voltak egészen addig, hogy néha még gyermekmolesztálással is megvádolják az áldozatokat”.

A CCM csak 2017-ben 884 dokumentált fenyegetésről és zsarolásról számol be mindamellett, hogy az elmúlt 30 évben közel 50 pap esett gyilkosság áldozatául.

Fordította: Puskás Balázs

Forrás: zenit.org 

Iratkozzon fel hírlevelünkre