Közép-afrikai Köztársaság: Fegyveresek golyózáporral borítottak el mintegy 2000 hívőt szentmise közben

Egy pap tanúsága szerint legalább tizenkilencen haltak meg abban a „golyózáporos támadásban”, amelyet fegyveresek szentmisét hallgató mintegy 2000 hívővel szemben követtek el a Közép-afrikai Köztársaságban.

Moses Otii atya, a fővárosban, Banguiban található Fatimai Miasszonyunk Templom plébánosa nyilatkozott a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) munkatársának. Elmondta, hogy körülbelül százhúsz sérültje van a május 1-jén elkövetett, kézigránátokat is tartalmazó támadásnak. Otii atya elmondása szerint „a támadók többen voltak a rendfenntartóknál, akik megfutamodtak, ezután kezdték el lőni és gránátokkal dobálni a hívősereget”.

Hozzátette: „saját szemeimmel láttam, amint három kézigránátot hajítanak el a templom előtti térségben, Istennek hála, azon a részen nem tartózkodtak emberek, de sajnos egy másik gránátot a templomkertbe dobtak, az viszont zsúfolásig tele volt emberekkel. A gránátot áthajították a falon, be a misét szabadtéren hallgató emberek közé, és ott felrobbant”.

„A misék általában szabad téren kerülnek megtartásra, mert a templomban maximum 2000 ember fér el, és aznap is többen voltunk”. „Rengetegen megsérültek. Mindenki futott, amerre látott, szinte mindenhol emberek voltak – a szobákban, az étkezőben, a közösségi termekben, a konyhánkban, még a mosdókban is.” Hozzátette: „egy hölgynek mind a két lábát leszakította a gránát, mozdulni sem tudott. Óriási volt a zűrzavar, mindenütt szaladgáló, sikoltozó emberekkel.”

Otii atya az oltárnál állva, a tizenöt koncelebráló pap közül az egyikként látta meg a fegyvereseket, amint a templomon kívülről célba vették a keresztényeket. „Láttam a támadókat, hogy integetnek a karjaikkal, amiről én azt gondoltam, hogy igyekeznek nyugtatni bennünket, amikor egyszer csak tüzet nyitottak, és golyózáporral borították a szentmise népét. A könyörgések alatt, pont a felajánlás előtt hallottam meg az első lövéseket” – mondta. A pap így folytatta: „rögtön azután, hogy a dolgok lenyugodtak, hívtunk néhány fiatalembert a plébániáról, hogy segítsenek kórházba vinni a sebesülteket.”

Otii atya azt is mondta, hogy „tele van a templom fala és a plébánia is golyó ütötte lyukakkal”, majd hozzátette: „eddig senki nem vállalta az akcióért a felelősséget. Az emberek látták, hogy a támadók a szomszédos PK5 kerület felől jöttek, amelynek lakói túlnyomórészt muszlimok.”

A jelentések szerint a PK5 számos korábbi Séléka (radikális iszlamista) lázadónak is otthont ad. A templom elleni támadást követően egy mecsetet is felégettek, ott két ember halt meg.

A Fatimai Miasszonyunk Templomnál elkövetett mészárlás áldozatai között van Albert Baba atya is, aki egy közeli templomnál szolgált. Otii atya róla is mesélt: „Jól ismertem őt. Nyugodt ember volt, a hetvenes éveiben járt. Nagyon vidám volt, és a korát meghazudtolóan aktív. A szentmiséken szeretett táncolni. Sajátos stílusban tette élővé az Eukarisztia ünneplését. Albert atya egyébként az Igazságosság és Béke Bizottságát koordinálta a Bangui Egyházmegyénél. Ha valakit igazságtalanság ért, ő odament, beszélt az emberekkel, segített rajtuk, bármilyen származásúak is voltak.

Ő biztosan azt akarná, hogy ez után a támadás után a békéért imádkozzunk.”

Sajtójelentések szerint a támadás áldozatául esett pap holttestét tiltakozók Bangui utcáin keresztül vonulva az elnöki palotához vitték.

Faustin Archange Touadera, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke a támadást követően három napos nemzeti gyászt rendelt el.  

Otii atya mindenkit a békére hív: „Így imádkozom a bangui támadások után: Jó Uram, hozz nekünk békét, hogy testvérekként élhessünk! Mentsd meg az ártatlanokat a szenvedéstől! Jó Uram, állítsd meg az erőszakot és változtasd át a támadók szívét. Jöjj Uram, jöjj segítségünkre. Add, hogy Albert atya és oly sok ártatlan vére ebben az országban ne hiába folyjon!”

Fordította: Puskás Balázs

Forrás: zenit.org

Képünkön Moses Otii atya a golyónyomok mellett a Fatimai Miasszonyunk Templomban Banguiban. Fotó: ACN.

Iratkozzon fel hírlevelünkre