Elraboltak majd megöltek egy mianmari lelkészt

Mianmari keresztény non-profit civil szervezet szerint január 16.-án szélsőséges buddhisták rontottak be Toon Nu Rev lelkész házába, majd fegyverrel kényszerítették, hogy velük menjen. Az öttagú banda tagjai azt mondták neki, hogy csak kihallgatásra viszik, a családja azonban akkor látta őt utoljára.

A Rakhine Misszionárius Fórum nevű keresztény szervezethez tartozó lelkészt valószínűleg a kisebbségek ellen fellépő, lázadó Arakani hadsereg tagjai hurcolhatták magukkal.

Toon Nu lelkész a kezdettől fogva segítette a szegényeket. Arra törekedett, hogy erős, összetartó közösséget építsen – mondta egy helyi keresztény.

A civil szervezet szerint a negyvenegy éves Toon Nu-t ötven másik fogollyal együtt Rakhine állam déli részére, Sittwe régióba hurcolták, majd február 1.-én mindannyiukat kivégezték. A térségben 2017 óta tart a mianmari hadsereg és a rohingja lázadók közötti fegyveres konfliktus. A háborúhoz a hadsereg oldalán buddhista fegyveresek is csatlakoztak, akik nem csak a rohingja muszlim kisebbség ellen lépnek fel, hanem agresszívan bánnak a keresztény közösségek tagjaival is – közölte a linga.org.

Toon Nu Rev lelkész húsz éven keresztül szolgált Mianmarban. Egyike volt annak a közel száz lelkésznek, akik önként vállalták a kockázatot, hogy a dél-ázsiai térségben folytassanak hittérítést – közölte a Gospel for Asia hírportálja.

Egy neve elhallgatását kérő pap szerint a mianmari keresztények mindennapos félelemben élnek. Hol a buddhista fegyveresek, hol az iszlamista szélsőségesek törnek rájuk. Az atya szerint a nemzetközi közösség nem törődik a helyi keresztényekkel, és szemet huny az ellenük elkövetett támadások felett.

A helyi  keresztény szervezet feljelentést tett a hatóságoknál. A rendőrség a hivatalos közlés szerint nem tudja garantálni, hogy a nyomozás során megtalálják a lelkész holtestét.

Arra kérjük a hívőket, hogy imádkozzanak Toon Nu lelkéért, hogy megbékélhessen és visszatérhessen az Úrhoz – mondta a keresztény szervezet helyi vezetője.

Toon Nu Rev fiatalon megözvegyült feleségét és három gyerekét hagyta maga után.

S4C.News – Kassab Adonis

kép: anglican.ink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb