Focizzatok mindenkiért, aki a hite miatt nem játszhat! – Interjú Mina Bendaryval, az első kopt keresztény futballakadémia alapítójával

“Minden mérkőzés előtt közösen imádkozunk. Mindig azt mondom a játékosoknak, hogy küzdjenek, futballozzanak minden keresztény fiúért, aki a hite miatt nem játszhat, és mutassuk meg a világnak, hogy milyen tehetségesek vagyunk!”

Mina Bendary egy tehetséges kopt labdarúgó, akit több egyiptomi csapat elutasított keresztény hite miatt, vagy azt kérték tőle, változtassa meg a nevét egy mohamedán névre annak érdekében, hogy játszhasson a profi bajnokságban. Mina azonban nem mondott le sem a hitéről, sem a labdarúgásról. Megalapította saját labdarúgó akadémiáját azoknak a fiúknak, akik hasonló okokból nem mutathatják meg tehetségüket a világnak.

A Je Suis Labdarúgó Akadémia szívesen fogad minden focizni vágyó keresztény fiút, de Mina fontosnak tartja kiemelni, hogy hozzájuk vallási hovatartozástól függetlenül bárki  mehet, nem érzi majd magát kirekesztve.

Mina most 23 éves, Egyiptom legfiatalabb, és a világ egyik legfiatalabb edzője. A közelmúltban lehetőségem volt rá, hogy feltegyek neki néhány kérdést a hitéről, a fociról és a kettő kapcsolatáról.

Mikor és miért döntöttél  úgy, hogy megalapítod a Je Suis Akadémiát?

2015-ben, amikor a keresztény hitem miatt elküldtek egy csapattól. Úgy éreztem, segítenem kell a többi  fiúnak, hogy ők ne járhassanak így. Másrészt egész kicsi korom óta a futball a szenvedélyem. Nem  tudnék élni nélküle. Ugyanakkor arra sem lennék képes, hogy elforduljak Istentől, ezért úgy döntöttem, összekötöm ezt a két szerelmemet:  Istent és a focit.

Volt valaki melletted a kezdetekkor?

Eleinte senki sem támogatta az ötletemet, teljesen egyedül voltam. De nem adtam fel az álmomat, és végül sikerült is megvalósítanom.

Mi okozta a legnagyobb nehézséget ebben a kezdeti szakaszban?

A legnehezebb az volt,  hogy senki nem támogatta a futball karrieremet. A nagyobb egyiptomi csapatokban sehol nem játszottak keresztények, ami kissé eltántorított a célomtól,  hogy profi labdarúgó legyek. Természetesen nem azért nem játszottak, mert nem elég tehetségesek, hanem a hitük miatt. A környezetemben lévők pedig nem támogatták a Je Suis  ötletét.

De én nem foglalkoztam velük. Istentől kaptam elég erőt, hogy kitartsak, higgyek magamban és segítsek a többi keresztény focistának.

 

Je Suis CsapatA képre kattintva galéria nyílik!

Gyakran éri az akadémiát támadás azért, mert egy kopt keresztény vezeti?

Igen, sajnos rendszeresen. Többször megvádoltak azzal,  hogy rasszista vagyok. De hát pont a diszkrimináció ellen alapítottam  ezt a csapatot! Azért, hogy támogassam azokat a keresztény fiúkat akiket máshonnan elküldenek. De rasszista nem vagyok, nálunk  bárki játszhat. Szívesen látjuk a muszlim fiúkat is – ráadásul a kereszténység nem rassz kérdése.

Indulhat a csapatod az egyiptomi bajnokságban?

Igen, de egyelőre sajnos nem a saját  nevén. Még nem vagyunk  regisztrálva a sportminisztérium nyilvántartásában, és nincs meg a megfelelő felszerelésünk. Pályázunk arra, hogy a profik között játszhassunk. Jelenleg az El Masry Victoria Club nevén játszunk, és rendszeresen fizetünk ennek a  csapatnak azért, hogy a nevüket használhassuk.

Szoktatok a mérkőzések előtt közösen imádkozni?

Természetesen, minden meccs  előtt.

Mindig azt mondom a játékosoknak, hogy küzdjenek, futballozzanak minden keresztény fiúért, aki a hite miatt nem játszhat, és mutassuk meg a világnak, hogy milyen tehetségesek vagyunk!

 

Ungvári Ildikó

Iratkozzon fel hírlevelünkre