“Isten tudja, miért történt mindez” – Pünkösdisták tisztázatlan okokból lőtték és kövezték meg egymást

November 1-én egy pár férfi kövekkel és lőfegyverrel támadt egymásra, feltehetően a dél-afrikai Pünkösdi Egyházon belüli megüresedett vezetői pozíció körül kialakult rivalizálás következtében. 

 

 

A News 24 számolt be a múlt csütörtöki eseményről, mely a siloi Zuurbekom International Pentecost Holiness Church (IPHC) háza előtt történt. Az összetűzés következtében hárman kerültek kórházba.

Gauteng rendőrségi szóvivője Mavela Masondo rendőrkapitány elmondása szerint a harc a kora reggeli órákban kezdődött, mikor egy konvojnyi jármű megérkezett és leparkolt a templom előtt.

“Ahogy belépni készültek a templomba, egy másik, már bent lévő csoport rájuk rontott. A két csoport összetűzésbe keveredett. A konfrontáció alatt lőfegyvereket rántottak elő és három ember megsérült”- magyarázta Masondo rendőrkapitány.

12 másik autó is súlyosan megrongálódott a harcokban, míg a rendőrség elkobozta a fegyvereket.

Egy névtelenségét kérő szemtanú úgy nyilatkozott, hogy a két csoport először csak beszélgetett egymással, majd kövekkel kezdték dobálni egymást, amely végül a lövöldözéshez vezetett.

“A lövöldöző emberek nem tűntek egyházi tagoknak”- mondta a szemtanú. “Jól fel voltak fegyverkezve.”

Az IPHC – melynek Dél-Afrikában és a környező országokban több mint 3 millió híve van -, a vezetője, Glayton Modise 2016-os halála óta, állítólag erősen megosztott. A megüresedett vezetői poszt felett való küzdelmek számos harchoz vezettek már, a probléma viszont még mindig megoldatlan.

Egy másik azonosítatlan egyházi tag szintén a News 24-nek nyilatkozva elmondta, hogy ő, aki másokkal együtt csütörtökön reggel a konvojjal együtt érkeztek “minden ok nélkül” lettek letámadva.

“Csak megjött egy nagyobb csoport, állig felfegyverkezve lőfegyverekkel, botokkal, téglákkal, és ránk rontottak. Elfutottunk, hátrahagyva járműveinket. Összetörték az autóinkat, majd lövéseket adtak le az irányunkba”- mesélte a névtelen forrás.

A csütörtöki esemény egy férfi-konferencia lett volna, mely énekekkel indult, mikor a harc kitört.

Egy szemtanú szerint a lövöldöző emberek nem úgy tűntek, mint akik meg akarnák ölni a többieket, csupán elijeszteni őket.

Egy másik pünkösdistát, aki sérülés nélkül vissza tudott térni autójához, teljesen letaglóztak az események. “Csak az Istenre tudtam gondolni. Ő velünk volt, mert sok lövést leadtak, de csak egyvalaki sérült meg.”

A rendőrségi jelentés szerint a harc órákig zajlott, majd a rendőrtisztek helyszínre érkezésével sikeresen megakadályozták más tagoknak az ütközetbe való becsatlakozását.

Egyelőre nem tartóztattak le senkit az incidens miatt.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Christian Post, Youtube/Eyewitness News

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre