A jemeni krízis messze a legsúlyosabb a világon

Jemenben jelenleg 12 millió ember éhezik. Az ENSZ Világélelmezési Programjának ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott az ország lakosairól a múlt csütörtöki közgyűlésen, mint a „világon tagadhatatlanul a legnagyobb humanitárius krízisének” áldozatairól.

 

A polgárháború egy romhalmazzá változtatta Jement, a kikötőket irányító erők pedig nem engednek át élelmiszer ellátmányt. A Mission Network News munkatársa beszélt Peter Jensennel, egy jemeni, a régióban segélycsoporttal együtt dolgozó hívővel: „Minden évvel, minden hónappal amíg a háború tart, a helyzet csak romlik. Minél inkább sérül az infrastruktúra, annál nehezebb erőforrásokhoz hozzájutni, így az élelmiszerhez is.”

Ezek is érdekelhetik

Mi történik Jemenben?

A 2011-es Arab Tavasszal elinduló, majd 2015-ben elharapódzó jemeni polgárháború lázadó erői megbuktatták a kormányt. A Szaúd-Arábia által vezetett koalíciós erők hamar beszálltak a konfliktusba, az irányításért harcolva a huszi (huthi) lázadókkal. Ahogy a harccal töltött hónapok lassan évekbe fordultak, egyre több állam vonódott be a konfliktusba, a jemeni polgárok szenvedése pedig új szintre emelkedett.

A jemeni konfliktus okai

Jensen magyarázata szerint ezt nem lehet egy mondattal megválaszolni, több közrejátszó tényezőt kell figyelembe venni.

Az Irán által támogatott huszi lázadók a szaúdiak támogatását élvező koalíciós erőkkel harcolnak; az Egyesült Arab Emírségek a nyugat oldalán, a kormányzati irányításért küzdenek. Ez a politikai tényező egy vallási faktort is tartalmaz, mivel a koalíciós erők jobbára a szunnita iszlámot követik, a huszik mögött álló Irániak pedig síiták.

Az ügy még a földrajzi elhelyezkedése miatt is különös jelentőséggel bír. A Vörös-tenger, az Ádeni-öböl és az Arab-tenger szegélyezi Jemen határainak felét, a másik felét pedig Szaúd-Arábia és Omán.

„Azt gondolom, nagy valószínűséggel Szaúd-Arábia nem szeretne iráni jelenlétet látni közvetlenül a határainál” – jegyzi meg Jensen. Jemen déli partjai szintén nagyon vonzóak lehetnek a koalíció számára. „Úgy tűnik a hajózási útvonalak érdeklik őket a leginkább. Meg akarják erősíteni a jelenlétüket és befolyásukat azokon a területeken” – tette hozzá később.

A tegnapi napon Hodeida kikötővárosért még folytak a harcok.

Mi történik a keresztényekkel?

Az Open Doors listáján Jemen a 9. hely, ahol leginkább üldözik a keresztényeket, ami jelzi a helyzet súlyosságát.

Az üldöztetést szemmel tartó figyelőcsoport szerint „minden jemeni keresztény megtapasztalja a hitéért való üldöztetést, de az iszlámból kitérőket éri mind közül a legtöbb szenvedés.”

Ennek ellenére léteznek még jemeni keresztények, a krízis pedig új lehetőségeket biztosít, hogy hitük igazságáról beszéljenek, és esélyt ad a világ keresztényeinek is, hogy hitüket cselekedetekre váltsák.

Ahogy a hívő segélymunkások ott vannak a jemeni túlélők számára, mondja Jensen, az Isten lehetőséget ad számukra, hogy a felszínes dolgoknál mélyebb rétegekben húzódó élményekről is folytassanak párbeszédet.

„Mikor az emberek látják, hogy segítesz rajtuk, tudni akarják, miért” – tette hozzá Jensen.

A következő imaszándékok sokat jelentenek a helyi keresztény közösségeknek:

  • Ima a békéért és stabilitásért!
  • Ima a segélymunkásokért, hogy elérjenek a legnehezebben elérhető helyekre is, melyek a legnagyobb szükséget szenvedik.
  • Ima, hogy még több jemeni eszméljen rá, mi történik körülöttük és keressék az igazságot.
  • Végül pedig ima az ottani hívőkért, hogy beszéljenek a kihívásokról és nehézségekről, hogy a világosság, az igazság és a remény üzenetét hordozhassák.”

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Mission Network News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb