A Boko Haram erőszakhulláma folytatódik Északkelet-Nigériában

A nigériai hadsereg a Boko Haram egy újabb támadását verte vissza Borno államban. A támadások egyre gyakoribbak és egyre nagyobb volumenűek, ahogy a terrorszervezet ismét egyre erősödik.

 

Ez már a negyedik nagyobb támadás volt ebben a hónapban, amiből két alkalommal is felül tudtak kerekedni a kormánycsapatokon. Feltételezhető, hogy a legutóbbi akcióikat az ISWAP (Islamic State West Africa Province, magyarul az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya) vezényelte le, egy, az eredeti Boko Haramtól leszakadt csoport. Ez ugyanaz a társaság, akik nemrégiben megölték a március óta fogva tartott Saifura Khorsát.

Továbbra is kérdés, hogy a 2015-ben, a Boko Haramnak véget vető ígéretekkel hatalomra került Muhhamadu Buhari elnök meddig kívánja a jövő februári választások miatt érthetetlen politikáját folytatni. A kormány állásfoglalása szerint minden otthonából menekülni kényszerült ember nyugodtan hazatérhet, hiszen a terroristáknak szinte nyoma sincs.

Két másik egészségügyi dolgozót még mindig fogva tartanak, mellettük Leah Sharibut is, a dapchi lányok egyikét. A terrorista csoport növekvő agressziója és rajtaütésszerű támadásai valószínűleg összefüggésben állnak a vezetőségben bekövetkezett változásokkal, miután állítólag végeztek Mamman Nur terroristavezérrel. A folyamatos támadásokkal a nigériai haderőknek folyamatosan készen kell állni egy nagyobb támadáshullám visszaverésére, és az észak-keleti nigériai polgárok védelmére. Emellett az emberrablási kísérletekre is figyelmet kell fordítaniuk, hogy a fiatal és idősebb nők elrablásával a terroristák ne követelhessenek váltságdíjat.

https://s4c.news/2018/09/11/a-boko-haram-miatt-attelepult-nigeriaiaknak-haza-kell-terni-szavazni/

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: persecution.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre