Brit kutatók elárulták a hosszabb élet titkát

A most publikált angol kutatási eredmény szerint érdemes tudatos kultúrafogyasztókká válnunk, ugyanis nemcsak az egészséges életek, italok és a stresszmentes életmód, hanem a művészetek is képesek meghosszabbítani a várható élettartamot.

A British Medical Journal számolt be arról a tizennégy éves kutatási eredményéről, mely szerint a rendszeres kultúrafogyasztók tovább élnek.

A kutatás során az 50 év feletti nők és férfiak kulturális szokását vizsgálták. A közel hétezer főt érintő kontrollcsoport eredményei szerint azok, akik rendszeresen – de legalább évente egy-két alkalommal – járnak színházba, operába vagy éppen kiállításokra, azoknál 14%-kal kisebb volt az elhalálozási esély.

A kutatás továbbá arról is beszámol, hogy azok, akik nem évente, hanem havonta

egy-két alkalommal járnak el kulturális rendezvényekre, azok el nem halálozási esélye már 31%-kal volt jobb azokénál, akik egyáltalán nem élnek semmilyen kulturális életet.

A különböző művészeti ágak különböző érzékszerveinkre hatnak, ugyanakkor mindegyik az agyi működést kondicionálja. A kutatók úgy vélik, hogy idősebb korban különösen fontos a különböző fajtájú és sokszínűségre épülő agymunka, mellyel a mentális egészség megőrizhető.

A brit kutatók tehát azt feltételezik, hogy a művészeti érdeklődés elmélyedésével elérhető az egészségügyi állapot javítása.

A tizennégy évig tartó kutatás eredménye szerint a művészetek segíthetnek elősegíteni a mentális egészséget, valamint, mivel a kulturális programok többnyire társas események, segítenek csökkenteni az időskori magányt.

Az agyműködés fejlesztésében fontos szerepe van a művészeteknek (Forrás: Unsplash.com)

Az angol orvostudományi szaklap beszámol az utánkövetéses kísérlet részleteiről, mely alapján a kutatók úgy vélik, hogy

nem a jobb anyagi helyzet az, ami a kísérletben résztvevők túlélési esélyét javította.

Úgy feltételezik, hogy a kulturális programokon való részvétel valóban segít abban, hogy tovább éljünk, illetve minőségibb életet éljünk 50 éves korunk után.

Iratkozzon fel hírlevelünkre