Egy páratlan társaság rendkívüli hangversenye

A felcsendülő művek közös vonása, hogy mindegyik valamilyen módon kötődik a Budapesti Filharmóniai Társasághoz. Kodály Zoltán a Galántai táncokat például a társaság zenekarának ajánlotta. De a társaság számos szimfonikus művet mutatott első ízben a magyar közönségnek. Például 1939-ben Dohnányi Ernő vezényletével először csendült fel Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve.
Liszt Ferenc is több szállal kötődik a Filharmóniai Társasághoz, több koncerten működött közre, és a Zeneakadémia megalapításával hozzájárult a zenei élet fejlődéséhez. A filharmóniai mozgalom 1853-ban Erkel Ferencnek, a Nemzeti Színházban működő zenekar karmesterének és a zenekar vezető tagjainak köszönhetően indult el, s ekkor alakult meg az ország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató együttese, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

A társaság 165 esztendős története a maga nemében páratlan: számos zenetörténeti jelentőségű esemény, a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek sokasága eredményezi azt a gazdag múltat, amely alapján a zenekart a legjelentősebb európai zenekarok közt tartják számon. Az együttes a magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le, az 1853. november 20-i koncert Európában először egy bérleti sorozat első hangversenye is volt egyben.

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb