Amit a Momentum tesz az nettó hazaárulás – véli Farkas Örs

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban a Momentum politikusainak néhány megnyilatkozása. Előbb Fekete-Győr András, a párt elnöke szólalt fel egy román államfőjelölt mellett (miközben a választáson egy magyar nemzetiségű politikus is megméretteti magát), majd pár nappal később Donáth Anna Európai Parlamenti képviselőjük állt ki egy szlovák párt mellett, ismét elfeledkezve arról, hogy a magyaroknak van politikai képviselete az országban.

Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója szerint amit Fekete-Győr András művelt, az nettó hazaárulás. A politikai elemző a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában úgy fogalmazott: 

még a kommunista utódpártok egy részére sem volt soha jellemző, hogy ilyen lépéseket engedjenek meg maguknak.

Hozzátette: amit a Momentum kezd meghonosítani a magyar politikai világban, az teljes mértékben az internacionalista szemlélet.

A francia szál

Farkas Örs a műsorban beszélt arról is, hogy a Momentum erős francia kapcsolati világgal működik. Hangsúlyozta: valószínűleg nem véletlen, hogy miután a párt által elindított Nolimpia mozgalom munkájának “köszönhetően” visszavonták a magyar olimpiai pályázatot, Párizs megnyerte a rendezés jogát. Pár héttel később pedig a francia elnök felesége fogadta Fekete-Győr Andrást.

Az Oeconomus igazgatója szerint a francia kapcsolatból az is levezethető, hogy a párt most miért a román belpolitikába avatkozik be.

Romániában ugyanis hagyományos erős a francia befolyás, így a Momentumot gyakorlatilag bevetették az országban.

Fekete-Győr András lépéséről Orbán Viktor is beszélt reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök úgy fogalmazott: amit a Momentum csinál, az az SZDSZ gondolkodására, a nemzetközi kozmopolita életszemléletre épülő külpolitika. Ezzel szemben a kormány nemzeti alapokon áll.

Fotó: MTI/Marjai János

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre