Ezzel akasztotta meg hazánk a neoliberális mainstream terveit

Évek óta hallgattuk, hogy Budapest mennyire „elszigetelt”, hogy „szembe megyünk az autópályán”, „senki sem mutatkozik velünk”, ezzel szemben Magyarország rövid időn belül négyszer akasztotta meg a neoliberális mainstream terveit – olvasható Kiszelly Zoltán bejegyzésében. A politológus felhívja a figyelmet, hogy Berlin és Brüsszel tervei ugyanakkor nem változtak, „ők továbbra is egy szuperintegrációt, egy föderális Európai Egyesült Államokat akarnak”, és mindössze annyi történt, hogy nem sikerült terveiket „erőből keresztülvinni” – de majd mással próbálkoznak.

Úgy véli: Ursula von der Leyen sem egy „karakterfeszt politikus”, ám annyira ő is pragmatikus, hogy szakítson elődjei gőgjével, és legalább megértést ígérjen Kelet-Közép-Európa szabadságszerető népeinek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Kiszelly szerint a legnagyobb siker az volt, amikor Angela Merkel Sopronban arról beszélt, hogy hazánk a Magyarországot megillető uniós fejlesztési forrásokat úgy használja fel, hogy az segítse gazdaság növekedését, és növelje a magyar emberek jólétét. Vagyis: a kormány jól használja fel a brüsszeli pénzeket. „Ez sajgó pofon a patrióta gazdaságpolitikát »korrupciónak« csúfoló hazai ellenzéknek és médiának” – szögezte le a politológus. Trócsányi László von der Leyen általi jelölése hasonló pofon lehetett a hazájuk ellen „Brüsszelben ágáló” ellenzéki pártoknak és politikusoknak. A szomszédságpolitika és a bővítés ügye ugyanis magyar és közép-európai szempontból stratégiai kérdésnek számít.

A fenti példák – foglalta össze Kiszelly – jól mutatják, hogy Magyarország a V4-csoport tagjaként jól tudta saját nemzeti érdekét a térség érdekével ötvözni, és ehhez mindig talált további alkalmi szövetségeseket. Ez a politika pedig már képes a hazánkban 2010-ben megkezdett építkezés külső feltételeinek garantálására, „még ha ez Brüsszelben sokaknak nem is tetszik”.

 

Forrás: Mozgástér blog 

'Fel a tetejéhez' gomb