Eltitkolt csoda Erdélyországban

Mint minden alkalommal, idén is Orbán Viktor miniszterelnök beszéde volt a Bálványosi Szabadegyetem csúcspontja Tusnádfürdőn. A Magyarországról ide látogatók vagy már hazafelé vették az irányt, vagy Erdély mélyébe.

Újságírónk a közeli erdő felfedezésére indult, nem is gondolnánk, mit rejtenek a fák néhány kilométerre Tusnádfürdőtől. Az Uzonkafürdő nevezetű kis falu egy természetes forrást rejt magában.

Első ránézésre a meglehetősen roskadozó, a helyiek elmondása szerint hajdanán belső, meleg medencét is rejtő faházban régen még bálokat is tartottak, ma azonban kissé visszataszító képet fest a vele szemben helyezkedő mustársárga kis medencével.

Uzonkafürdő. Fotó: Vasarnap.hu

Aztán, ha jobban megnézi az ember, az összhatást igazán hangulatosnak találja. Az erdő mélyén rejlő medence természetes forrásvízzel van tele, ami a ház másik oldalán egy csőből ivóvízként folydogál. A medencében a sárgás színt pedig csupán az alján lévő iszap adja.

Uzonkafürdő. Fotó: Vasarnap.hu

A kép csalóka lehet, ugyanis a víz mindössze 10-15 fokos, csöppet sem meleg, csak annyira, amennyire a nap melegíti. Ellenben a helyiek elmondták, több betegségre is jótékony hatással bír, így ők rendszeresen látogatják a természetes medencét – sokszor még télen is.

Uzonkafürdő. Fotó: Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre