Tarlós István: Ez nem választás volt, hanem egy magánrendezvény

Tarlós István főpolgármester a Pesti Srácoknak adott interjújában retardáltnak nevezte azt a felvetést, miszerint neki is részt kellett volna vennie az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán. Ha ugyanis megnyerte volna, akkor októberben saját magával kellet volna megküzdenie? – érdeklődött a tőle megszokott tiszta logikával a főpolgármester.

Kérdésre válaszolva megismételte, Karácsonynak szurkol továbbra is, mert – mint mondta – az ellenzéki indulók közül egyedül az ő eddigi önkormányzati teljesítménye értékelhető ki. A főpolgármester rámutatott: Karácsony Gergely zuglói hagyatéka súlyosan problémás, és a Fővárosi Önkormányzatnál is öt éven át „közveszélyes munkakerülő” volt. A közgyűlések kétharmadán egyáltalán nem vett részt, ebből adódóan abszolút nincs képben a főváros ügyeivel kapcsolatban.

Ettől függetlenül elismeri, hogy ő nyerte meg a két százalékos részvétel mellett megrendezett előválasztást. Hozzátette: mivel a választók 95 százalékát egyáltalán nem érdekelte ez a ránézésre egyébként látványos akció, ezért nem lehet igazán főpolgármester-váltó hangulatról beszélni.

A főpolgármester az interjúban arról is beszélt, hogy bár régóta megvan róla a véleménye, sajnálja, hogy nem maga Gyurcsány Ferenc indult ellene.

Tarlós az ellenzéki választási ígéretekkel kapcsolatban kifejtette: kicsit meglepte, hogy a rendszerváltás után harminc évvel eljutottunk odáig, hogy a hatályos törvényeknek totálisan ellentmondó ígéretekkel is lehet kampányolni. Szerinte ezzel szintet léptek a másik oldalon.  Példaként elmondta, a főpolgármesternek a jogszabályok szerint nincs lehetősége a kórházak és a mentőszolgálat átszervezésére, a gyógyszertárakat sem kötelezheti mindenfélére, az üres lakásokat nem adóztathatja meg, a kerületeket sem kötelezheti arra, hogy évi száz lakást építsenek. Ezekről az ígéretekről az ellenzéki jelöltek vagy tudták, hogy lehetetlen végrehajtani – tehát szándékosan félrevezették az embereket -, vagy olyan olyan mértékben tudatlanok, ami miatt abszolút alkalmatlanok arra a feladatra, amire jelentkeztek.

Arra az ellenzéki felvetésre reagálva, miszerint ő lenne a Fidesz, illetve Orbán „helytartója”, Tarlós István hosszasan sorolta azokat a lépéseket, amik éppen a függetlenségét és a budapestiek érdekének szem előtt tartását igazolják. Hozzátette: az viszont igaz, hogy a miniszterelnökkel kölcsönösen tisztelik egymást.

Karácsony Gergely „zuglói modelljéből” jobb, ha nem kérnek a budapestiek, amennyiben nem akarják, hogy Zuglóhoz hasonlóan Budapest is csődbe menjen és fizetésképtelenné váljon.

Egy dologban meg kell védenem Karácsonyt – húzta alá a főpolgármester –, „abban biztos vagyok, hogy ő személy szerint nem korrupt ember. De kevés a tapasztalata, össze-vissza beszél, nem tudja, mit ígér, a kerületét sem képes vezetni. Rendkívül rutintalan; nem is határozott egyéniség, hamar zavarba jön, olyankor kapkod, ezért könnyen ki is játsszák. Mindezek ellensúlyozására viszont megszakítás nélkül gyengéden mosolyog. Valósággal szlalomozik évek óta az ellenzéki széksorok között. Ha kell, vörös csillaggal, ha kell, szivárványzászlóval is pózol”.

Tarlós István a saját főpolgármesteri programjáról szólva elmondta: neki van egy kiérlelt programja, ami elég régen készült, évek óta az interneten is elérhető.

A kormánnyal eddig összességében körülbelül ezermilliárd forintnyi fejlesztésben egyezett meg Budapest – jelentette ki. A listát bárki megnézheti, hozzászólhat, elküldheti az azzal kapcsolatos véleményét, vagy részt vehet a folyamatos helyi konzultációkon.

Megjegyezte: harminc éven át rengeteget kampányolt, és a tapasztalatai alapján rettenetesen utálja a kampányokat. Mint fogalmazott: „Annyi disznóságot és ostobaságot, hazugságot és rosszindulatot, mint ami egy politikai választási kampányban elhangzik, sehol nem találni az életben!” A maga részéről a nyár folyamán csak akkor szólal majd meg, amikor feltétlenül szükségesnek tartja, mert nem akarja idő előtt nyomasztani a választókat. Ősz elejére tervez egy rövid, de annál hatékonyabb kampányt.

Forrás: PS; Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

'Fel a tetejéhez' gomb