Kokacserjeföld nászajándékba

Bolívia, Peru vagy éppen Kolumbia kokatermelő vidékein évszázadok óta a mezőgazdasági termelés alapvető részét képezi a kokacserjék nevelgetése, azonban fontos megjegyezni, hogy az andokbeli népek nem kokainfogyasztó társadalmak, valamint a helyieknél tradíció, hogy az ifjú pár egy kokacserjeföldet kap nászajándékba.

Itt a kokaleveleket élénkítő hatásuk miatt fogyasztják, bár a fejlettebb országokba már fehér porként érkezik – és landol a fiatalok zsebében.

A világ legnagyobb kokain-előállítója Kolumbia, azonban a jelentős állami támogatás ellenében sem éri meg a termelőknek a kakaó vagy kávé termesztése kokacserje helyett, hiszen az utóbbi még mindig sokkal nagyobb bevételi forrást jelent számukra.

A globalizáció hatásának köszönhetően a kokatermelés egyre nagyobb teret hódított – a kereslet nagyobb kínálatot hozott létre.

A kokacserje pedig csak a kezdet, emellett jelentős számban termelnek világszerte ópiummákot, a legnépszerűbb pedig még mindig a cannabis termelése. A csempészútvonalak és drogkartell-láncok pedig hálószerűen kebelezik be a világot…

Forrás: Magyar Nemzet

'Fel a tetejéhez' gomb