A Trump-szindrómások az amerikai elnök születésnapján sem nyugodtak

Hashtag-áradat folyt Trump ellen születésnapján. Fodor-Horváth Zsófia pszichológust kérdeztük a közösségi médiában folyó harcokról és az amerikai elnök megítéléséről.

A napokban ünnepelte az Amerikai Egyesült Államok elnöke a 73. születésnapját. Donald Trump megítélése enyhén szólva megosztó, és ez most is megmutatkozott. A Twitteren – amelynek az elnök igen aktív felhasználója – a liberálisok a maguk módján köszöntötték fel születésnapján Trumpot.

Fodor-Horváth Zsófia pszichológust kérdeztük Trump megítéléséről és az online harcok eredményességéről.

– Nem nevezném harcnak a passzív agresszív hashtag-ekkel való dobálózást. A közösségi média megadja azt a lehetőséget, hogy úgy álljon ki valaki egy ügy mellett, foglaljon állást valami mellett, hogy igazából az semmilyen erőfeszítésébe nem kerül. Így nem nehéz „lázadónak”, modern szabadságharcosnak lenni. A Trump-ellenesek még mindig nem fogadták el a valóságot, még mindig nem akarnak megbékélni azzal, hogy a demokrácia eredménye lehet egy olyan döntés is, ami nekik nem tetszik. Ezért most minden eszközt megragadnak, hogy kifejezzék csalódottságukat – mondta a pszichológus. Hozzátette: egy hashtag-háború persze még mindig jobb, mintha gyújtogatnának, de azért az ehhez hasonló gyakorlatok sokszor nevetségessé is teszik ezeket a csoportokat. 

Trump ismert arról, hogy főként ő szerkeszti saját Twitterét, ilyenkor pedig kevésbé hagyatkozik panelekre, inkább magát adja. Fodor-Horváth Zsófia szerint az elnök egyik nagy sikere, hogy a politikusi imázsa és a személyisége között nincs ellentmondás, még ha sokszor nyers vagy kifejezetten bántó is, az azért van, mert őszinte – néha túlságosan is – de ez vonzó a szavazóinak.

A liberálisok szinte minden alkalmat megragadnak, hogy (nem túl kreatív módon) kifejezzék nemtetszésüket az USA elnöke ellen.

– Nemrégiben bejárta a sajtót a hír, hogy az amerikai terapeuták már megneveztek egy új tünetegyüttest: a Trump-szindrómát. A tünetek jellemzően demokrata szavazóknál jelentkeznek, akik katasztrófát, világvégét vizionálnak Trump beiktatása óta, és olyan mély szorongással küzdenek emiatt, ami már a mindennapi életvitelüket is akadályozza. A végtelenül szélsőséges reakcióikat látva könnyű megállapítania bárkinek, hogy az amerikai liberálisok a valóságot erősen torzító szemüvegen keresztül nézik a világot. A sértettség mellett érzékelhető a gyerekes dac, hogy nem az történt, amit ők akartak, és ezt képtelenek érett módon elfogadni – mondta Fodor-Horváth Zsófia.

A pszichológus szerint az online térben már annyi hasonló „harc” folyik, ami miatt nem biztos, hogy éppen ez most elér az emberek ingerküszöbéig. Kiemelte, az apolitikusokat nem egy hashtag-háború fogja megmozgatni.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre