Betonrépa
„Arra jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét” – mondta a kutatást vezető Mohamed Saafi, aki kollégáival egyszerű konyhai mixert használva keverte össze a zöldségnövény bizonyos részecskéit betonnal. A sárgarépa hozzáadása megakadályozza, hogy repedések keletkezzenek a betonon, ami azt jelenti, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyagként. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a cementgyártás a felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás hét százalékáért. A kutatásban használt sárgarépa-részecskéket a skóciai székhelyű CelluComp vállalat biztosítja, amely fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik.
A cég vezérigazgatója, Christian Kemp-Griffin szerint a répát ugyan majdnem teljes egészében víz alkotja, ám a benne lévő cellulóz révén mégis merev és ropogós. Noha a cellulóz a fában is megtalálható, könnyebb kivonni a zöldségekből, és tekintve, hogy a mezőgazdasági termelésben hatalmas mennyiségi zöldséghulladék halmozódik fel, ezért olcsó és környezetbarát forrását jelenti ezen rostoknak. A szakemberek szerint mindössze egy kis mennyiségű cellulóz is elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement keményedésének folyamatában. „Kémiai reakció megy végbe a rostok és a cement között” – magyarázta Saafi.
Hozzátette: „az előzetes eredményeinek azt mutatják, hogy nagyjából fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával csaknem 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mennyisége„. Saafi és csapata a cukorrépa rostjait is kipróbálta már a keverékében, amelynek tesztelését tovább folytatja a jövőben.
(MTI, REUTERS)