Gulyás Gergely a vasárnap.hu-nak: Hazánk is képviselteti magát Székelyföldön a pápai látogatás idején

Súlyos az aszályhelyzet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtóeseményen elmondta: a magyar mezőgazdaságot érintő idei legfontosabb kérdés egyértelműen a csapadékhelyzet, 2019-ben a termelők eddig 550 aszálykárt jelentettek be, több tízezer hektárnyi területre. Tavaly ugyanerre az időszakra vonatkozóan egyetlen aszálykár-bejelentés érkezett – hívta fel a figyelmet a helyzet komolyságára a miniszter.

Közölte, hogy az Agrárminisztérium agrárkár-enyhítési rendszert dolgozott ki, ez nyújt majd segítséget a kárt szenvedett gazdák számára – ugyanakkor a következő hetek időjárásában is bíznunk kell, az kulcsfontosságú a mezőgazdaság idei teljesítménye szempontjából.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban beszámolt az öntözési idény meghosszabbításáról, jelezve: a kormány hosszú távon is olyan öntözőrendszer kialakítását szeretné támogatni, amely lehetővé tenné, hogy az időjárás kisebb hatással legyen az agráriumra.

Sokat vár a kormány a falusi csok-tól

A falusi csok-ban – idézte fel Gulyás Gergely – azok a települések vesznek részt, amelyek 5000 lélekszám alattiak, és ahol a lélekszám-csökkenés meghaladja az országos átlagot. A kormány azt várja és reméli – hangsúlyozta –, hogy a falusi csok révén erősödni fog a vidék népességmegtartó ereje, nem néptelenednek el a falvak, és a falusi létforma és a gyerekvállalás összekapcsolása lehetségessé válik.

Székelyföldi rendezvényeket is támogat a kormány

A miniszterelnök és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek találkozásakor felmerült témákkal kapcsolatban Gulyás Gergely a Vasárnap.hu kérdésére válaszolva azt mondta: A magyar kormány valóban hozzájárul anyagilag a Ferenc pápa székelyföldi látogatása, illetve a csíksomlyói búcsú időszakának bizonyos rendezvényeihez. A kormányülésen Kásler Miklós Emmi-miniszter bemutatta azt a száznál is több programból álló tervezetet, amelyet a kormány támogatni fog. A cél az – emelte ki a miniszter – hogy az egy hét során, több városban is megrendezésre kerülő kulturális-történelmi programok maradandó nyomot hagyjanak minden résztvevőben.

A kígyó a saját farkába harap

– így kommentálta a miniszter a vasárnap.hu másiki kérdését, amely Zuckerberg napokban tett nyilatkozatára vonatkozott. Mint ismert, a Facebook alapítója azt szorgalmazza, hogy a kormányoknak is nagyobb szerepet kellene vállalniuk az internet szabályozásában. A miniszter szerint a Facebook-alapítóknak egy „olyan nyilvánosságot sikerült létrehozniuk”, hogy azt már maga a tulajdonos sem tudja, hogy lehetne korlátozni. Kiemelte: míg a gyalázkodó, gyűlölködő tartalmak korlátozása indokolt és jogos, addig a politikai vélemények sokszínűsége nem lenne szerencsés, ha hasonló korlátozás alá esne. 

A gazdaság alapjai stabilak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, és a gazdasági növekedés tartalékai biztosítottak. Közölte: bár tapasztalható egy megtorpanás a világgazdaságban, főleg az európai gazdaságban, az eurózónában, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő – tette hozzá. Elmondta: gazdasági akcióterv is készül, konkrét bejelentések, programok lesznek, amelyek a magyaroknak is megtakarításaik szempontjából kedvező lehetőségeket tartogatnak.

Fontos, hogy Magyarország ne váljon a bevándorlás áldozatává

Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot – mondta a miniszter. Kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat. Hangsúlyozta: a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye.

Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot. Gulyás Gergely kitért arra: fontos, hogy Magyarország ne váljon a bevándorlás áldozatává, de az ország nemzetközi kötelezettségein túlmenően szeretne segíteni mindenkinek, elsősorban a keresztény közösségeknek. Ezért úgy döntöttek, hogy két szíriai projekt támogatásával is segítenek – közölte.

(Forrás: Vasárnap.hu, MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb