Macron az „európai újjászületés útjának” követésére hívja az uniós polgárokat

Tisztelt Európai Polgárok!
Nem csak a történelem és a minket összekötő értékek nevében fordulok közvetlenül Önökhöz.
Hanem azért, mert ég a ház” – kezdi sorait Macron.

A francia elnök levelével éles hangon  hívja fel a figyelmet a közeledő EP-választások jelentőségére. Alapvetően két lehetséges csapdára figyelmeztet, melyekről úgy gondolja, könnyen belecsúsztat Európa. „A nacionalista befelé fordulás nem kínál megoldást” – írja; szerinte „ez a csapda fenyegeti egész Európát”. Az elnök óva int egy másik lehetséges kelepcétől is: „a beletörődés status quójától”. 

A levél alapvetően Macron 2017-es kampányának bővített folytatása. Olyan konkrét javaslatokat fogalmaz meg benne, mint például egy, a demokráciák védelmét szolgáló európai ügynökség létrehozását, a schengeni övezet reformját, az európai pártok külföldi finanszírozásának megtiltását, közös határrendőrség és uniós menekültügyi hivatal létrehozását. Jelenleg legfontosabb céljai „a szabadság megóvása, a kontinens védelme és a haladás szelleméhez való visszatérés”.

A második világháború óta még soha ennyire nem volt szükség Európára” – emeli ki Macron, majd hozzáteszi, hogy

Európa még soha nem volt ennyire veszélyben.

Az európai szabadság jövőjét illetően aggodalmát fejezi ki az európai demokráciákat érő külföldi beavatkozások miatt, s ezért azt javasolja, hogy tiltsák meg „az európai politikai pártok külföldi hatalmak általi finanszírozását”, valamint hozzanak létre egy európai ügynökséget „a demokráciák védelmének szolgálatára”. Ez utóbbi az internetes támadásoktól és a manipulációktól védené meg az uniós tagállamok választásait.

A francia elnök nyilatkozott a bevándorlással kapcsolatban is. Véleménye szerint közös határrendőrség és uniós menekültügyi hivatal létrehozására, valamint a schengeni övezet reformjára lenne szükség. A francia elnök szerint be kellene vezetni az európai minimálbért, és „Európának létre kellene hoznia egy olyan szociális pajzsot, amely ugyanolyan európai munkahelyen ugyanakkora jövedelmet szavatol”.

Macron viszonylag sokat értekezik levelében a Brexitről és magáról az Egyesült Királyságról is. Javaslatairól elsősorban úgy gondolja, hogy a Brexit lezajlását követően „az európai újjászületést szolgálhatják, és megakadályozhatják a nacionalista befelé fordulást”. Kiemeli, hogy az Európai Unió nem zárhatja be kapuit Nagy-Britannia előtt, amely „zsákutcába” futott a Brexittel, de fontos partner marad, elsősorban a védelmi kérdésekben.

Az elnök végül így zárja sorait: 

Lépjünk ki ebből a csapdából, töltsük meg értelemmel a közelgő választásokat. Önök döntenek arról, hogy az Európa által képviselt progresszív értékek többet jelentenek-e, mint egy zárójeles mondat a történelemben. Ennek eldöntését javaslom Önöknek, azért, hogy együtt kövessük az európai újjászületés útját.

(Kép forrása: Élysée.fr)

'Fel a tetejéhez' gomb