Hollandiában azt követelik, hogy Magyarországot zárják ki a schengeni övezetből

Két holland párt azt követelte Dick Schoof miniszterelnöktől, hogy szólaljon fel Magyarország ellen az Európai Parlamentben, amiért a kormány fék nélkül engedi be az orosz állampolgárokat az országba. Szerintük az ellenőrzés nélkül beáramló orosz vendégmunkások veszélyt jelentenek Európára, ezért ideiglenesen ki kell zárni Magyarországot a schengeni övezetből – számolt be róla az Index.hu.

Augusztus elején az Európai Bizottság belügyi biztosa, Ylva Johansson ezzel már megkereste a magyar kormányt, amire pár héttel később Pintér Sándor belügyminiszter nevében kapott választ.

Ebben jelezték, hogy jóval több orosz és belarusz állampolgár él Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban, mint Magyarországon.

A holland pártok közül a progresszív 66-os Demokraták (D66) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) függesztené fel Magyarország schengeni tagságát, hogy ezzel hárítsák el az orosz fenyegetések veszélyét – írja az Index a Dutch News nyomán. Hollandiában egyébként mindkét párt ellenzékben van, az EP-választáson a 4. és az 5. helyen végeztek.

A holland pártok szerint mindaddig fel kell függeszteni Magyarország schengeni tagságát, amíg nem szigorítja az oroszok határellenőrzését.

A képviselők felszólították Dick Schoof miniszterelnököt, hogy az Európai Tanácsban még a héten szólaljon fel a kérdésben.

A témával kapcsolatos további részleteket az Index.hu oldalán olvashatják el.

Címlapkép: Dick Schoof holland miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az EU-tagországok állam-, és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2024. október 17-én. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Forrás:
Index
'Fel a tetejéhez' gomb