Így búcsúzott Jelenits István piarista szerzetestől Erdő Péter bíboros

A budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban Erdő Péter bíboros, prímás október 15-én öregdiák gyászmisét mutatott be Jelenits István piarista szerzetes lelki üdvéért, akitől a Fiumei úti sírkertben vettek végső búcsút aznap.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, aki maga is Jelenits István tanítványa volt a budapesti Piarista Gimnáziumban, a gyászmisén arról beszélt, személyesen is sokat köszönhet egykori hittantanárának.

A bíboros úgy fogalmazott: „lebilincselő volt friss, korszerű és az egyház üzenetéhez hűséges, konstruktív stílusa, amellyel hitünk igazságait és egyházunk történetét bemutatta”.

Elmondta: különös hálát érez azért a tanításért, amit a hittan szakkörön kapott, ahol Jelenits István megalapozta és megerősítette a Szentírás iránti szeretetét.

Erdő Péter felidézte: diákként várta Jelenits István vasárnapi prédikációit a diákmiséken, mert strukturált, rövid, erőteljes és elegáns formában hitbeli élményt közvetített. Amikor pedig ő maga is prédikálni kezdett, sokszor utólag fedezte fel, hogy nem tud elszakadni tanára stílusától, előadásmódjától.

A bíboros később külső szemlélőként, de tisztelettel figyelte Jelenits István tartományfőnöki munkáját. Amikor pedig egykori tanára késő öregségében még vette a fáradságot, hogy elmenjen hozzá és megossza vele aggodalmait a tartomány helyzete miatt, újra rádöbbent, hogy

„az igazi piarista hivatásnak, sőt talán magyar katolikus közösségünk becsületének is ő volt az egyik nagy letéteményese”

– fogalmazott Erdő Péter.

A temetésen jelen volt mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Jelenits István szeptember 26-án hunyt el életének 92., szerzetességének 70., papságának 65. évében.

Címlapkép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hamvazószerdai szentmisét mutat be az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban 2024. február 14-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb