Brüsszelben csak politizálni tudnak

Bár már majdnem egy hete mutatta be az Európai Parlamentben a magyar Uniós elnökség programját Orbán Viktor miniszterelnök, a vita körüli indulatok azóta sem csitulnak.

Ez persze nem is csoda, hiszen a kormányfő feltörölte a padlót az alaptalanul vádaskodó hazai és külföldi képviselőkkel. A legszomorúbb ugyanakkor mégiscsak az, hogy Orbán Viktor azért ment el Strasbourgba, hogy szakmai kérdésekről, Európa jövőjéről beszéljen. Mert probléma van bőven. Az Unió versenyképességén igencsak lenne mit javítani, hiszen az ideológia vezérelt zöld politikának és az ész nélkül Oroszországra kivetett szankcióknak köszönhetően ma már a világ számos pontján jobban megéri egy adott terméket előállítani, mint Európában.

Márpedig ha ez így van, az már középtávon is az európai ipar összeomlásához vezet, aminek beláthatatlan következményei lennének az emberek életszínvonalára és mindennapjaira.

Éppen ezért fogalmazta meg helyesen Orbán Viktor, hogy ebből a helyzetből meg kell találni a kiutat és minél hamarabb közösen kell lépni. A magyar elnökség ráadásul nemcsak a vészharangot kongatja, hanem megoldást is kínál a problémára.

Ugyanezt teszi a migráció ügyében is, ami láthatóan egyre inkább feszíti a nyugat-európai társadalmakat. Jól mutatja ezt az illegális bevándorlással szemben kritikus pártok mindenhol megfigyelhető előretörése és az is, hogy egyre több, eddig bevándorláspárti ország szigorít az álláspontján és hoz a migrációt korlátozó intézkedéseket. Az Unió ugyanakkor továbbra is ezzel ellentétes álláspontot képvisel és még bünteti is azokat, akik nem árulnak vele egy gyékényen. Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert börtönbe zárnák, Magyarországot pedig anyagilag tennék tönkre.

A magyar Uniós elnökségnek a migrációval kapcsolatban is komoly javaslatai vannak, de Brüsszelt ez sem érdekli.

A múlt heti vita ugyanis szólhatott volna ezekről a kérdésekről. Szólhatott volna az Európai Unió jövőjéről. Szólhatott volna arról, hogy hogyan lehet megjavítani azt, ami elromlott. Ehelyett a parlament képviselőitől, a legnagyobb pártok frakcióvezetőitől nem tellett másra, minthogy Orbán Viktort, a magyar kormányt és Magyarországot támadják. Ami pedig még ennél is szomorúbb, hogy ugyanígy tett az Európai Bizottság elnöke, súlyosan megszegve ezzel a szerződésben foglalt kötelezettségeit és súlyosan túllépve hatáskörét. A Bizottságnak ugyanis a szerződések őreként, politikától mentesen kellene fellépnie és megnyilvánulnia, ugyanakkor a testület elnöke, Ursula von der Leyen szemrebbenés nélkül beállt a bírálók sorába. Persze mindezen, amiről eddig írtam, még felvonjuk a szemöldökünket, de igazán már nem lepődünk meg.

Ami sokkal riasztóbb, hogy a szerdai vita bemutatta azt, hogy a liberális fősodornak valójában nincs is mondanivalója Európa jövőjéről.

Annyira belesüllyedt az általa kialakított politikai mocsárba, hogy egyszerűen nem is lát túl rajta. Európa jelenlegi vezetőinek nincs víziója a kontinens és az Unió gazdasági, társadalmi és geopolitikai jövőjéről. Vaktában sodródik és kiszolgáltatja magát mindenféle idegen érdeknek. Azokat pedig, akik erre rávilágítanak, akik valódi jövőképet kínálnak – a hatalmuk megtartása érdekében – politikailag támadják. Mert csak ehhez értenek. Hogy hogyan kell a koncon veszekedni és elzavarni onnan azt, aki ennél többet szeretne. Mintha csak a hazai baloldal elmúlt 20 évét látnánk, csak sokkal nagyobban és a jövőnket sokkal inkább meghatározó kérdésekben. A múlt heti vita után ugyanis még keserűbben tekinthetünk a jövőbe akár a háborúhoz való Uniós hozzáállást, akár a migráció kezelését vagy a gazdasági bajok leküzdését illetően. Európában ugyanis ezekben a kérdésekben nincsenek konkrét tervek, nincsenek víziók. Éppen ezért fontos, hogy Magyarország a saját útját járja és ne hagyja senkinek, hogy letérítse arról.

Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a magyar uniós elnökségi programról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én. MTI/Purger Tamás

'Fel a tetejéhez' gomb