Gulyás Gergely vs. „független-objektív” média: a tárcavezető ismét brillírozott a Kormányinfón (Videó!)

Turbófokozatra kapcsolt a Kormányinfón az érzékelhetően igen komoly szövegértelmezési problémákkal küzdő „független-objektív média”, melynek képviselői ezúttal sem fogták vissza magukat: a futballközvetítésektől kezdve az 1956-os szabadságharcon keresztül szóba került szinte minden olyan téma, ami egyáltalán nem kapcsolódott a kormánydöntésekről szóló tájékoztatóhoz. Gulyás Gergely azonban ezúttal is briliáns válaszokkal tette helyre a szereptévesztésben jártas ellenzéki sajtómunkások színe-javát. Nézzék vissza a Kormányinfót, érdemes!

„Sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel és Nyugat-Európa kereskedelmi hidegháborút hirdet” – mondta a Geszten tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország számára ez rendkívüli veszélyeket rejt magában. A magyar gazdaság exportvezérelt gazdaság, és egy ilyen kereskedelmi hidegháború elzár bennünket a piacoktól és a befektetési lehetőségektől. A gazdasági növekedést segítené Gulyás Gergely szerint a megfizethető lakhatás, a bérnövekedés fenntartása, a méretugrás lehetővé tétele a kis- és közepes vállalkozásoknál.

Talán rekordhosszúságú, háromnapos kormányülés ér véget hamarosan Gulyás Gergely szerint, aki bejelentette:

a fő téma a robusztus gazdaságélénkítés volt, mert a gazdasági helyzet megváltozott.

Megismételte, amit Orbán Viktor miniszterelnök már régebb óta emleget: ki kell maradni a kereskedelmi hidegháborúból és a gazdasági semlegesség alapján kell elérni a magyar gazdaság 3-6 százalékos növekedését. Hogyha ezt a növekedést el tudjuk érni, akkor az önmagában is jó hatással van a fizetésekre – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: jó hatással van a költségvetési bevételekre is, és azt mondhatjuk, hogy az

igazolja annak a gazdaságpolitikának a sikerességét, amelyet ez a kormány válaszként ebben az új helyzetben adni kíván.

Voltak olyanok, amelyekről már tettek bejelentést: ilyen a munkáshitel, ilyen a tőkejuttatás a kis- és közepes vállalkozásoknak, de ilyen a családi adókedvezmény megduplázása is.

A gazdasági növekedést segítené Gulyás Gergely szerint a megfizethető lakhatás, a bérnövekedés fenntartása, a méretugrás lehetővé tétele a kis- és közepes vállalkozásoknál. A lakhatásnál kollégiumi férőhelybővítésről beszélt a miniszter, valamint arról, hogy a gazdasági miniszter meg fogja vizsgálni a lakbérszabályozás nemzetközi gyakorlatát.

A lakásépítés gyorsítása és a megfizethető lakhatás biztosítása a következő két évben a kormány kiemelt feladata lesz.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért a béremelésekre is. Elmondta, hogy a kormány azt szeretné, ha a munkaadók és munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének, ami lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként

az átlagbér gyors emelését.

A kis- és közepes vállalkozásoknál pedig a következő két évben szeretnének egy nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani, ezért a tőkejuttatás mellett további ösztönzőket is be fognak vezetni.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett kormányülés kezdődött kedden este a Békés vármegyei Geszten, a Tisza-kastélyban. A többnapos ülésen a miniszterek a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról tárgyalnak.

Vitályos Eszter kormányszóvivő arról beszélt, hogy a kormány elindította a digitális állampolgárság programot, amivel már mobilon is tudja magát mindenki azonosítani, és ügyeket is lehet intézni az új alkalmazással. Ezt már 176 ezren töltötték le, év végére szeretnék elérni a 400 ezret. A kormányszóvivő ezen túl beszélt a megvalósult beruházásokról is. A legfontosabbak között említette, hogy

3,6 milliárd forintból valósultak meg óvoda és bölcsőde építések, valamint felújítások.

Vitályos Eszter kiemelte az egri bazilika teljes körű, minden szakágra kiterjedő külső és belső felújítását és fejlesztését, amely 6 milliárd forintból valósult meg. Kecskeméten pedig megújult a Kodály Intézet a Modern Városok Program keretében – közölte a kormányszóvivő.

A Tisza Párt vezetője az erőszak és arrogancia új szintjét hozta el a magyar politikába

Gulyás Gergely az M1-nek válaszolva a Kormányinfón elmondta: szerinte a Tisza Párt az arrogancia és az erőszak egy új szintjét hozta el a magyar politikába. Az M1 annak kapcsán volt kíváncsi a miniszter véleményére, hogy Hadházy Ákos szerint problémásak a Magyar Péter tevékenységét érintő KEHI-jelentések. Gulyás úgy véli, az érintettnek kell megválaszolnia ezeket a kérdéseket, de hangsúlyozta, hogy a megalapozatlan vádaskodás káros, különösen, ha az illető maga is a közpénzekkel való visszaélésre utaló jelekkel kapcsolatos gyakorlatokat folytat – fogalmazott.

Forrás: M1/vasarnap.hu, Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

'Fel a tetejéhez' gomb