Az osztrák kancellár sürgette az államfőt, hogy a választásokat megnyerő Szabadságpártot bízza meg kormányalakítással

Karl Nehammer osztrák kancellár kedden sürgette Alexander Van der Bellen szövetségi elnököt, hogy a vasárnapi parlamenti választásokon győztes Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) kínálja fel a kormányalakítás lehetőségét.

Az FPÖ a szavazatok mintegy 29 százalékát szerezte meg a választáson, de koalíciós partnerre van szüksége ahhoz, hogy a parlamenti mandátumok többségének birtokában kormányozhasson. A parlamenti mandátumhoz jutott pártok azonban elzárkóztak attól, hogy koalícióra lépjenek az FPÖ-vel.,

Nehammer kedden, miután a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetősége egyhangúlag bizalmat szavazott neki, és megerősítette elnöki tisztségében, újságírók előtt kifejtette, hogy véleménye szerint

„jó hagyomány, hogy a választás győztesét bízzák meg azzal, hogy tájékozódó tárgyalásokat folytasson”.

Az ÖVP 26,5 százalékkal a második helyen végzett a választáson. A harmadik helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) szövetkezve azonban csupán egyetlen mandátumnyi többségük lenne a parlamentben, ezért elemzők szerint életképesebb lenne a liberális NEOS-szal kiegészített koalíció.

Van der Bellen vasárnap közölte, hogy találkozni fog a parlamenti pártokkal, és felszólította őket, hogy tárgyaljanak egymással, de a következő lépést nyitva hagyta.

Nehammer kedden kijelentette, hogy most „az államfőnek kell megmondania, hogy mi az elképzelése a folyamat következő lépéseiről”.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb